Volledig scherm
De speed pedelec en de Vespa na de botsing op de Ekersesteenweg van dinsdagnacht. © Marc De Roeck

Bestuurder speed pedelec (52) zwaargewond na botsing met Vespa op ‘zwart’ kruispunt

Een 52-jarige fietser uit Berchem is levensgevaarlijk gewond geraakt na een frontale botsing met een Vespa in Ekeren. Het ongeluk speelde zich af op het ‘zwart’ kruispunt van de Ferdinand Verbieststraat met de Ekersesteenweg. “Niets te vroeg dat het fietspad hier wordt heraangelegd”, zegt de zaakvoerster van een taverne vlakbij het ongeval.

De 52-jarige fietser uit Berchem wilde dinsdagavond laat rond 23.30 uur het fietspad oprijden net voor de verkeerslichten aan het kruispunt met de Ferdinand Verbieststraat. Daar is de stoeprand echter niet afgeschuind zoals aan het zebrapad. De man reed dan maar de Ekersesteenweg op, tegen het verkeer in. Net op dat moment kwam een jong koppel uit Ekeren op een Vespa aangereden. Zij waren op de terugweg van een cinemabezoek en reden richting Ekeren Centrum.

Sven Lommaert van de Antwerpse politie: “De Vespa-rijder werd op zijn rijbaan plots geconfronteerd met de spookrijdende speed pedelec. De twee bestuurders probeerden elkaar nog te ontwijken maar weken allebei naar dezelfde kant uit.”

De speed pedelec-bestuurder werd in levensgevaar naar het UZA gebracht. Hij raakte zwaargewond aan zijn hoofd en liep een hersenbloeding op. Het koppel op de Vespa werd licht gekwetst naar het ZNA Jan Palfijn gebracht.

Zwart punt voor fietsers

Het ongeval van dinsdagnacht werd druk besproken in Taverne Rozemaai vlakbij de plaats van het ongeval. “Het kruispunt hier is een gevaarlijke plaats voor fietsers, er gebeuren vaker ongelukken”, vertelt zaakvoerster Linda. “Het is niets te vroeg dat het fietspad hier wordt heraangelegd. De werken zijn volop bezig. Fietsers die uit de Ferdinand Verbieststraat komen en richting stadscentrum willen, hoeven met het nieuwe fietspad de Ekersesteenweg niet meer over te steken.”

Ook uit een onderzoek van gastprofessor Dirk Lauwers (UA) blijkt dat de plaats van het ongeval gevaarlijk is voor fietsers. Met zijn team analyseerde hij de fietsongevallen in Antwerpen van de voorbije vijf jaar. De gebieden met een grote kans op een fietsongeluk werden op de kaart aangeduid in het rood. De botsing van voorbije nacht gebeurde in een van deze risicogebieden (zie cirkel op de kaart).

Defensief rijden

Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets die dankzij een kleine motor tot 45 kilometer per uur kan rijden. “De verkoop van deze e-bike is de laatste jaren enorm gestegen in Vlaanderen, en vooral in de provincie Antwerpen”, vertelt fietsenverkoper Giani (28) van iBike op het Eilandje. Deze stijging in het gebruik van elektrische fietsen hangt samen met het verhoogde aantal ongevallen ermee. Volgens Giani is rijden met een speed pedelec niet gevaarlijk zolang het verantwoord gebruikt wordt. “E-bikegebruikers moeten zich aan de snelheid en de verkeersregels houden. Het is ook belangrijk om er defensief mee te rijden want autobestuurders zijn het vaak niet gewend dat een fietser zo snel kan gaan.”

In België moeten bestuurders van een speed pedelec in het bezit zijn van een rijbewijs en ook een helm dragen. Het slachtoffer van vannacht voldeed aan beide verplichtingen. Volgens Sven Lommaert van de Antwerpse politie lag de oorzaak van het ongeluk bij het verkeerde manoeuvre van de fietser en niet bij het feit dat hij met een speed pedelec reed. “De fietser reed in de tegenovergestelde richting op de baan. Als hij dat met een gewone fiets had gedaan, was dat ongeval ook gebeurd”, legt hij uit.

Volledig scherm
Een kaart van Antwerpen met de gebieden met de grootst kans op een fietsongeluk in het rood. De plaats van het ongeval van dinsdagnacht is omcirkeld. © Hwachyi Wang, S. K. Jason Chang , Hans De Backer, Dirk Lauwers and Philippe De Maeyer - Integrating Spatial and Temporal Approaches for Explaining Bicycle Crashes in High-Risk Areas in Antwerp.
Volledig scherm
De plaats van het ongeval van dinsdagnacht met de hoge borduur aan het fietspad. © Patrick Lefelon
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gepensioneerde politieman veroordeeld voor belagen van ex: “Als voormalig hoofdinspecteur had hij beter moeten weten”

  Gepensio­neer­de politieman veroor­deeld voor belagen van ex: “Als voormalig hoofdin­spec­teur had hij beter moeten weten”

  Een gepensioneerde politieman is veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel voor het belagen van zijn ex-vriendin, de dochter van een bekende rijkswachtkolonel en zelf ook politieagente. De 60-jarige E.B. moet een aantal voorwaarden naleven waaronder een contactverbod en een straatverbod in Halen, Rumst en Boom. Hij moet zich ook verder psychiatrisch laten behandelen.
 2. Antwerps Woordkunstenaar Hind Eljadid (‘93) strijdt tegen onrecht: “Ik wil als kunstenaar niet entertainen, maar de samenleving vooruit helpen.”

  Antwerps Woordkun­ste­naar Hind Eljadid (‘93) strijdt tegen onrecht: “Ik wil als kunstenaar niet entertai­nen, maar de samenle­ving vooruit helpen.”

  In 2019 belandde de carrière van Antwerps woordkunstenaar Hind Eljadid (1993) in een stroomversnelling en dat zet ze dit jaar met passie verder. Als schrijver voor kunstencentrum de Vooruit brengt ze experimentele woordkunst in verschillende vormen en disciplines. Daarnaast geeft ze optredens en workshops in slam poetry en bouwt ze platforms uit die kunstenaars een plek op het podium bieden. Met haar maatschappijkritisch werk biedt ze haar publiek een ander perspectief en inzichten in de strijd tegen onrecht. Het voorbije weekend stond Hind op het podium voor het Feest van de Moedertaal in Borgerhout. Met haar Marokkaanse roots en lesbische geaardheid vindt ze het belangrijk om diversiteit te vieren.