Advocaat Tim Smet
Volledig scherm
Advocaat Tim Smet © BELGA

Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.

De 45-jarige verpleegster Christine Lenaerts, die in de gevangenis van de Antwerpse Begijnenstraat werkte, werd twee jaar geleden door Ashley Van de Velde (35) en haar vriend Marc Laudet (45) met geweld om het leven gebracht. Dat gebeurde nadat Van de Velde na haar penitentiair verlof niet was teruggekeerd naar de gevangenis. Na de moord stal het koppel het geld van Lenaerts en probeerden ze ook haar auto te verkopen. De twee werden kort na de feiten in Spanje opgepakt. Ze staan binnen enkele maanden voor het hof van assisen in Antwerpen terecht voor roofmoord.

Quote

Onze cliënt volhardt dat hij absoluut niet schuldig is aan hetgeen hem wordt aangewre­ven

Luk Delbrouck, Advocaat

In het kader van het onderzoek naar de roofmoord kwam meester Tim Smet, de advocaat van Ashley Van de Velde, in beeld. Volgens het gerecht, dat zich baseert op verklaringen van de moeder van Van de Velde, heeft hij zich “wetens en willens” laten betalen met een deel van de buit van de roofmoord.

Altijd ontkend

De Antwerpse raadkamer besliste onlangs dat Tim Smet, die de beschuldigingen altijd ten stelligste heeft ontkend, voor de correctionele rechtbank moest terechtstaan. Maar omdat Luk Delbrouck, de advocaat van meester Smet, hoger beroep tegen de doorverwijzing aantekende, werd de zaak naar de KI gestuurd. Volgens de verdediging zijn er tijdens het onderzoek (procedure)fouten gemaakt. De KI besliste vrijdag echter om het hoger beroep af te wijzen, en dus zal Smet zich alsnog voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

De verdediging van Smet betreurt dat het tot een strafproces komt. “Onze cliënt volhardt dat hij absoluut niet schuldig is aan hetgeen hem wordt aangewreven”, reageert meester Luk Delbrouck. “Omdat er toch een aantal procedurele argumenten, zelfs ongerijmdheden, in het dossier zitten, hadden we hoger beroep ingesteld tegen de beschikking van de raadkamer. De KI heeft vastgesteld dat onderzoeksrechter zijn saisine (de mate waarin de zaak bij de rechter aanhangig is, red.) als onderzoeksrechter heeft overschreden, maar laat de beslissing over het weren van bepaalde stukken uit het dossier over aan de correctionele rechtbank.”

 1. Antwerpen start cultureel seizoen zonder Cultuurmarkt: “We werken aan alternatieve scenario’s voor na de zomer”

  Antwerpen start cultureel seizoen zonder Cultuur­markt: “We werken aan alternatie­ve scenario’s voor na de zomer”

  Nadat de Nationale Veiligheidsraad besliste om alle massa-evenementen minstens tot 31 augustus te verbieden, heeft ook de stad Antwerpen nu formeel beslist de jaarlijkse Cultuurmarkt niet te organiseren. Samen met alle betrokken partijen uit de kunst- en cultuursector wordt achter de schermen druk gewerkt aan een nieuw initiatief om de start van het culturele seizoen in Antwerpen kracht bij te zetten.
 2. Vlaamse Opera toont Jambon enorme uitdagingen voor heropstart

  Vlaamse Opera toont Jambon enorme uitdagin­gen voor heropstart

  Vlaams minister-president Jan Jambon, ook bevoegd voor cultuur, heeft vrijdag een werkbezoek gebracht aan de Opera in Antwerpen. Opera Ballet Vlaanderen liet er zien hoe groot de uitdaging voor het kunsthuis wordt om opnieuw grote producties te brengen als er rekening moet worden gehouden met coronarichtlijnen. Wanneer die heropstart op gang kan komen, zal allicht volgende week, na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad, duidelijk worden.
 1. Lot van katje Lee ligt nu in handen van Antwerpse rechter: “Een kerngezond dier platspuiten? Vanwaar die verbetenheid?”
  PREMIUM

  Lot van katje Lee ligt nu in handen van Antwerpse rechter: “Een kerngezond dier platspui­ten? Vanwaar die verbeten­heid?”

  Moet kater Lee uit Peru een spuitje krijgen? Of kan het diertje in quarantaine geplaatst worden om uit te sluiten dat het hondsdolheid heeft? De Antwerpse rechter doet daarover volgende week vrijdag uitspraak. Vandaag deden de partijen - baasje Selena Ali (23) en het Federaal Agentschap voor de Voedsel­veiligheid (FAVV) - hun argumenten uit de doeken in de rechtbank, waar (opnieuw) tientallen ‘dierenvrienden’ waren samengetroept. Na afloop van de rechtszaak liet Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) weten dat hij “in een mum van tijd drie concrete quarantainemogelijkheden” heeft gevonden.
 2. Motard onder drugs rijdt met 200 km/u om politie af te schudden

  Motard onder drugs rijdt met 200 km/u om politie af te schudden

  Tijdens een actie van het verkeersondersteuningsteam West merkte de politie een motorrijder op die met hoge snelheid optrok. Hij reed richting de Noorderlaan. De ploeg kon de motor niet bijhouden, maar de camera-operatoren spoorden het voertuig op. De motard probeerde de ploeg af te schudden en op de autosnelweg werden snelheden tot 200 km/u gehaald. De motorrijder kon uiteindelijk gestopt worden en de bestuurder testte positief op drugs. Zijn rijbewijs werd voor vijftien dagen ingetrokken. Hij mag zich later voor de politierechter verantwoorden voor zijn gedrag.