Volledig scherm
Begrafenisondernemer Michael Deleu. © Joel Hoylaerts, Photo News

Begrafenisondernemer voor 7.500 euro opgelicht: ‘Zeekapitein die vrouw wou laten repatriëren uit New York bestaat niet’

ÁNTWERPEN - Begrafenisondernemer Michael Deleu van het gelijknamige Antwerpse uitvaartcentrum is voor 7.500 euro opgelicht. Hij kreeg net als heel wat collega’s een e-mail in de bus waarin een zeekapitein vroeg zijn overleden vrouw vanuit New York te repatriëren. Van dat verhaal bleek geen letter waar.

“Ik kreeg een e-mail van een kapitein, een zekere Donald Seguin, die tot 24 januari vast zat op zijn vissersboot”, vertelt Antwerpenaar Deleu. “Zijn vrouw Genevieve zou overleden zijn na een auto-ongeluk in New York en haar lichaam moest zo snel mogelijk gerepatrieerd worden naar Antwerpen.”

“Mijn naam is Donald Seguin, ik woon in Antwerpen”, schrijft de oplichter in gebroken Engels. “Ik ben de kapitein van een vissersboot en ben op zee. Ik wil jouw uitvaartcentrum gebruiken voor de begrafenis van mijn vrouw die op 8 januari overleden is bij een auto-accident. [...]Ik wil weten of jullie me kunnen helpen met het repatriëren en de begrafenis. Ik bezorg je de gegevens van het uitvaartcentrum in de VS zodat je hen kan contacteren.”

Quote

De oplichter hield zelfs rekening met de tijdzones in de VS

Michael Deleu

Take-awayrestaurant

Het verhaal dat ‘Donald Seguin’ verzint, lijkt plausibel. “Hij hield zelfs rekening met de tijdzones in de VS”, zegt Deleu. “Ook de e-mails die hij later als begrafenisondernemer Greg Brooks van het onbestaande - zo weet ik nu - Eternal Life Funeral Home verzond, waren realistisch. Het bedrag dat nodig was om de repatriëring te regelen, 8.420 dollar of zo’n 7.500 euro, komt overeen met de kosten.”

Omdat de valse kapitein op zee zegt te zitten lukt het niet om het geld meteen te betalen. Wel stuurt hij, zo blijkt later, valse bankgegevens door en belooft hij Deleu het geld zo snel mogelijk te zullen betalen. “Uiteindelijk besluit ik het geld voor te schieten”, zegt Deleu. “Kort daarna beginnen bij mij de alarmbellen af te gaan. Bij collega’s komt de waarschuwing binnen dat er een phishing mail de ronde doet. De begrafenisonderneming blijkt niet te bestaan, op het adres in Antwerpen woont niemand met de naam ‘Seguin’. Het gsm-nummer dat ik van de oplichter kreeg, blijkt gelinkt aan een take-awayrestaurant in Pennsylvania.”

Klacht

Deleu besluit onmiddellijk zijn bank in te schakelen om het geld te laten blokkeren. “Maar het was al vertrokken”, zegt hij. “Ze proberen nu het bedrag te onderscheppen en de overschrijving te annuleren, maar vaak wordt bij oplichting met tussenstations, andere banken, gewerkt, en dan wordt het moeilijk om de transfer nog tegen te houden.”

Het lijkt er op dat Deleu voorlopig de enige is die daadwerkelijk geld overschreef. Andere collega’s, vooral in het Antwerpse, zouden al wel contact gehad hebben met de oplichter. De overkoepelende federatie van begrafenisondernemers heeft ondertussen iedereen in de sector gewaarschuwd. Tegen de oplichter is een klacht ingediend bij de politie.

Volledig scherm
De oplichter deed zich eerst voor als zeekapitein, daarna als begrafenisondernemer. © Jan Aelberts
Volledig scherm
De oplichter deed zich eerst voor als zeekapitein, daarna als begrafenisondernemer. © Jan Aelberts
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Expo toont historische vondsten bij werken Noorderlijn: “Blikvanger is luxueus zwaard uit 16de eeuw”

    Expo toont histori­sche vondsten bij werken Noorder­lijn: “Blikvanger is luxueus zwaard uit 16de eeuw”

    In het Felixatelier op het gelijkvloers van het FelixArchief opende donderdagavond de expo ‘Onder de Leien. Een gracht vol schatten.’ Deze expo toont de vondsten van de archeologische opgravingen aan de Kipdorpsite in Antwerpen. De expo brengt daarnaast ook het verhaal achter de vondsten. Naast enkele topvondsten – waaronder een zwaard uit de periode van de Franse furie – zijn er ook tal van kleinere objecten die meer inzicht geven in het leven dat zich afspeelde rond de Kipdorppoort.
  2. Eventlocatie De Shop wordt KADE14: “Meer bedrijfsfeesten en minder clubavonden voor betere relatie met buurt”

    Eventloca­tie De Shop wordt KADE14: “Meer bedrijfs­fees­ten en minder clubavon­den voor betere relatie met buurt”

    De moeilijkheden met vergunningen en overlast die clubcomplex De Shop vorig jaar ondervond, lijken definitief van de baan. Na de volledige renovatie van nachtclub Roxy heeft de uitbater nu ook grote plannen met de evenementenzaal, die voortaan ‘KADE14’ heet. De focus gaat volledig naar zakenevents en er wordt getest met live concerten. De klassieke clubavonden gaan er meer en meer uit: “Voor een betere relatie met de buurt.”