'Betaald met Congolees bloed', werd er tegen de gevel van het KMSKA geprojecteerd.
Volledig scherm
'Betaald met Congolees bloed', werd er tegen de gevel van het KMSKA geprojecteerd. © RV/Dolf van Sprengel

Beeldenstorm zónder vandalisme, maar met sterke visuele boodschap: “Geef meer aandacht aan koloniale periode”

Een groep van visuele kunstenaars trok vrijdagnacht door de stad om op eigenzinnige wijze de Congolese onafhankelijkheid van 60 jaar geleden in perspectief te zetten. Doelwit waren gebouwen die tijdens het bewind van Leopold II (Congo-Vrijstaat, 1885-2008) zijn opgetrokken. ‘White silence is violence’ en ‘Paid with Congolese blood’ prijkten er aan het Centraal Station en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA).

  1. Rechter beslist nog niet over terugbetaling van 1 miljoen door Sihame El Kaouakibi: “Eerst de resultaten van de strafprocedure afwachten”
    Antwerpen

    Rechter beslist nog niet over terugbeta­ling van 1 miljoen door Sihame El Kaouakibi: “Eerst de resultaten van de strafproce­du­re afwachten”

    De ondernemingsrechtbank neemt nog geen beslissing over het faillissement van Point Urbain, de horecavennootschap van Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi en haar partner Erika Nguyen. De curator die het faillissement behandelt, eist de terugbetaling van 1 miljoen euro door het koppel. “Wacht tot het gerechtelijk onderzoek rond is”, stelt Joris Vercraeye, advocaat van El Kaouakibi.