Bart De Wever en Fons Duchateau bij de start van de bouw van het vaccinatiedorp op Park Spoor Oost.
Volledig scherm
Bart De Wever en Fons Duchateau bij de start van de bouw van het vaccinatiedorp op Park Spoor Oost. © BOB VAN MOL

Bart De Wever zal Duchateau missen, maar begrijpt zijn keuze: “We hadden maar een half woord nodig om elkaar te verstaan”

AntwerpenDinsdagavond werd bekendgemaakt dat schepen Fons Duchateau (N-VA) een punt achter zijn politieke carrière zet. Zeven jaar lang was hij schepen in Antwerpen, maar voor partijvoorzitter en burgemeester Bart De Wever gaat de samenwerking/vriendschap al veel langer terug, tot hun gezamenlijke studententijd in Leuven. De Wever reageert dan ook bedroefd, maar heeft wel respect voor de keuze van Duchateau. “Fons is een absolute doener, hij blinkt uit in organisatie.”

  1. Tom Lanoye hekelt extreemrechts geweld op herdenking vermoorde militanten op Operaplein: “Waarom eren we nu pas de helden van het verzet?”
    PREMIUM
    Antwerpen

    Tom Lanoye hekelt extreem­rechts geweld op herdenking vermoorde militanten op Operaplein: “Waarom eren we nu pas de helden van het verzet?”

    In zijn typische stijl bracht topauteur Tom Lanoye (63) zaterdagnamiddag een hulde aan Albert Pot en Theo Grijp, twee jonge syndicalisten die in de nacht van 22 op 23 mei in 1936 vermoord werden door een verkiezingskandidaat van het extreemrechtse Realisme. Hun begrafenis werd een massademonstratie tegen het fascisme en zou tot de grootste staking ooit in ons land leiden. Voor Lanoye markeert de gedachtenis van de verzetsstrijders vandaag nog maar het begin: “Er lijkt eindelijk een ommeslag te komen in onze herdenkingstraditie.”