Volledig scherm
Zakenman Sahin Y. links met burgemeester De Wever en N-VA politicus Melikan Kucam. © Patrick Lefelon

Bart De Wever poseert met zakenman uit maffiafamilie

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageerde gisteren “bijzonder tevreden” op de gecoördineerde actie waarbij een criminele organisatie rond de Assyrische familie Y. werd opgerold. De familie trachtte mogelijk invloed te verwerven bij onder meer de politie, stadsdiensten en de politiek. “Dit toont nogmaals het gevaar van infiltratie, omkoping en intimidatie door criminele organisaties in officiële instanties”, zei De Wever. Ook hij ging echter zelf al op de foto met de gearresteerde zakenman Sahin Y., zo blijkt.

“Dat het parket met zulke grootschalige acties de georganiseerde misdaad zware slagen toebrengt, verdient alle lof. We hebben dan ook vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek. Het is aan het parket om daar desgevallend verder over te communiceren”, aldus de woordvoerder van de burgemeester.

De familie Y. onderhield nauwe banden met Melikan Kucam, het Mechelse gemeenteraadslid van N-VA. Hij is opgepakt wegens afpersing van Assyrische vluchtelingen die tot 10.000 euro moesten betalen om aan een humanitair visum voor België te geraken.  De schoonbroer van Kucam, zakenman Sahin Y., werd gisteren gearresteerd. 

“Durf mijn hand niet in het vuur steken”

Kucam was goed bevriend met de top van N-VA. Hij betrok ook zijn familie daarbij. Zo prijkt hij samen met zijn gearresteerde schoonbroer Sahin Y. meermaals op de foto met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. 

Vorige zomer waarschuwde diezelfde De Wever nog voor de infiltratie van de drugsmaffia in de Antwerpse politiek. Hij zei toen tegen de Nederlandse krant De Volkskrant: “De normale verhoudingen in Antwerpen gaan kapot onder druk van de enorme sommen die omgaan in de cocaïnehandel. Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op het punt dat de drugsmaffia politieke invloed gaat kopen. Voor sommige gemeenteraadsleden durf ik mijn hand niet in het vuur steken. Op den duur gaan we wakker worden in een stad waar de achterkanten de voorkant in de schaduw hebben geplaatst.”

Is het dan niet vreemd dat De Wever zelf herhaaldelijk mee op de foto gaat met een Assyrische zakenman uit een familie die volgens het Antwerpse parket tentakels heeft in alle geledingen van de Antwerpse samenleving?

De Wever reageert lakoniek op de foto’s met de verdachte zakenman/schoonbroer. “Ik bezoek voortdurend mensen en gemeenschappen. So what? De politie heeft me eens een foto getoond van mij en een dealer: die had hij genomen tijdens zijn... inburgeringsceremonie”, aldus De Wever. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Housing project YUST experimenteert met gezonde boslucht middenin stad

  Housing project YUST experimen­teert met gezonde boslucht middenin stad

  In het voorjaar van 2019 opende YUST de deuren in Antwerpen. Het atypische flexible housing project combineert restaurant, privé-kamers, hostel én lofts voor een langer verblijf in één stijlvol pand. YUST slaat nu als eerste residentieel pand in Europa de handen in elkaar met Belgische innovator TakeAir voor een optimale luchtkwaliteit. Overnachten in YUST zou op die manier nét zo gezond als een nachtje kamperen in een bos.
 2. Antwerpse gemeenteraad keurt eigen ‘loonsopslag’ goed: zitpenningen stijgen met 42 procent

  Antwerpse gemeente­raad keurt eigen ‘loonsop­slag’ goed: zitpennin­gen stijgen met 42 procent

  De Antwerpse gemeenteraad heeft maandagavond de verhoging van de zitpenningen goedgekeurd. Zowel de meerderheid (N-VA, sp.a en Open vld) als Vlaams Belang stemden voor. Per zitting krijgen de gemeenteraadsleden vanaf nu 213 euro in plaats van 150 euro, een verhoging van 42 procent. “Gegraai”, zegt de oppositie. “Niet meer dan een indexering", volgens de meerderheid en Vlaams Belang.
 3. De leukste tips voor het weekend

  De leukste tips voor het weekend

  De perfecte jurk en de juiste locatie vinden, de gastenlijst opstellen en de ideale muzikant of swingende band uitkiezen: er komt heel wat kijken bij het plannen van de perfecte trouwdag. Gelukkig maakt de moderne trouwbeurs I Do I Do het leven van toekomstige bruiden en bruidegoms makkelijker. Twee keer per jaar brengen organisatoren Eva Crauwels en Katrien Van den Bleeken 50 op-en-top Belgische standhouders samen in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Op zondag 13 oktober vindt de volgende editie plaats en daarbij vormt duurzaamheid de groene draad.