Volledig scherm
Zakenman Sahin Y. links met burgemeester De Wever en N-VA politicus Melikan Kucam. © Patrick Lefelon

Bart De Wever poseert met zakenman uit maffiafamilie

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageerde gisteren “bijzonder tevreden” op de gecoördineerde actie waarbij een criminele organisatie rond de Assyrische familie Y. werd opgerold. De familie trachtte mogelijk invloed te verwerven bij onder meer de politie, stadsdiensten en de politiek. “Dit toont nogmaals het gevaar van infiltratie, omkoping en intimidatie door criminele organisaties in officiële instanties”, zei De Wever. Ook hij ging echter zelf al op de foto met de gearresteerde zakenman Sahin Y., zo blijkt.

“Dat het parket met zulke grootschalige acties de georganiseerde misdaad zware slagen toebrengt, verdient alle lof. We hebben dan ook vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek. Het is aan het parket om daar desgevallend verder over te communiceren”, aldus de woordvoerder van de burgemeester.

De familie Y. onderhield nauwe banden met Melikan Kucam, het Mechelse gemeenteraadslid van N-VA. Hij is opgepakt wegens afpersing van Assyrische vluchtelingen die tot 10.000 euro moesten betalen om aan een humanitair visum voor België te geraken.  De schoonbroer van Kucam, zakenman Sahin Y., werd gisteren gearresteerd. 

“Durf mijn hand niet in het vuur steken”

Kucam was goed bevriend met de top van N-VA. Hij betrok ook zijn familie daarbij. Zo prijkt hij samen met zijn gearresteerde schoonbroer Sahin Y. meermaals op de foto met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. 

Vorige zomer waarschuwde diezelfde De Wever nog voor de infiltratie van de drugsmaffia in de Antwerpse politiek. Hij zei toen tegen de Nederlandse krant De Volkskrant: “De normale verhoudingen in Antwerpen gaan kapot onder druk van de enorme sommen die omgaan in de cocaïnehandel. Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op het punt dat de drugsmaffia politieke invloed gaat kopen. Voor sommige gemeenteraadsleden durf ik mijn hand niet in het vuur steken. Op den duur gaan we wakker worden in een stad waar de achterkanten de voorkant in de schaduw hebben geplaatst.”

Is het dan niet vreemd dat De Wever zelf herhaaldelijk mee op de foto gaat met een Assyrische zakenman uit een familie die volgens het Antwerpse parket tentakels heeft in alle geledingen van de Antwerpse samenleving?

De Wever reageert lakoniek op de foto’s met de verdachte zakenman/schoonbroer. “Ik bezoek voortdurend mensen en gemeenschappen. So what? De politie heeft me eens een foto getoond van mij en een dealer: die had hij genomen tijdens zijn... inburgeringsceremonie”, aldus De Wever. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Toch geen daad van vandalisme: verdwenen straatnaamborden ‘Jodenstraat’ verwijderd voor gevelrenovatie

    Toch geen daad van vandalisme: verdwenen straatnaam­bor­den ‘Joden­straat’ verwijderd voor gevelreno­va­tie

    De verwijderde straatnaamboorden van de Jodenstraat aan de Wapper zijn dan toch geen daad van vandalisme. Meer dan waarschijnlijk werden de bordjes onlangs verwijderd toen de gevel werd gerenoveerd. “Het verdwijnen van de bordjes is me al in het najaar van 2018 opgevallen, ik heb toen onmiddellijk de diensten gevraagd dit te onderzoeken. Ik ben blij dat hier geen misverstand over kan groeien en dat de straatnaambordjes netjes weer terughangen”, vertelt districtsschepen Straatbeeld Samuel Markowitz. Sinds deze middag zijn de naamborden opnieuw aan de gevel bevestigd.
  2. Jongeman (19) op elektrische step lichtgewond na knal tegen wagen

    Jongeman (19) op elektri­sche step lichtge­wond na knal tegen wagen

    In de Abdijstraat op het Kiel vond donderdagavond een aanrijding plaats tussen een auto en een negentienjarige man op een elektrische step. De man op de step reed richting Sint-Bernardsesteenweg. Ter hoogte van het kruispunt met de Zandvlietstraat botste hij op een wagen die in de richting van de De Bosschaertstraat reed. De 74-jarige bestuurder van de wagen had voorrang van rechts en had de man op de step niet opgemerkt, omdat deze aan de linkerkant van de rijbaan reed. Deze ging er verkeerdelijk van uit dat hij zich op een voorrangsweg bevond. De wagen was stevig geblutst maar wel nog rijvaardig, de step was helemaal kapot. De jongeman raakte slechts lichtgewond bij de aanrijding.