Volledig scherm
Antoinette Pecher © Klaas De Scheirder

Barones en eregemeenteraadslid Antoinette Pecher overleden op 92-jarige leeftijd

Barones Antoinette Pecher is op 92-jarige leeftijd overleden op 26 mei. Pecher stond in oktober nog op de lijst van Open Vld maar werd niet verkozen. De begrafenis vond plaats op 7 juni. Dit gebeurde op haar eigen vraag in intieme kring.

Haar hele leven lang was Antoinette een liberaal in hart en nieren. Ze was, naast Karel Poma en Frans Grootjans, een boegbeeld van haar tijd. Pecher was de drijvende kracht achter een heleboel feministische organisaties en initiatieven. Zo was ze ondervoorzitter van de vzw Vrouw en Maatschappij. Daarnaast ontwikkelde en ondersteunde ze “stem-vrouw” campagnes, was ze een van de stichtende leden van de Europese vrouwenlobby en zette ze zich steeds in voor het respecteren van mensenrechten van vrouwen. Ten slotte droeg ook Pecher haar steentje bij om de vredesgedachte te bevorderen en engageerde ze zich voor de nagedachtenis van oorlogsslachtoffers. 

Voor die constante maatschappelijke inzet kreeg Antoinette Pecher in 2005 de titel van barones. “We kunnen Antoinette dus beschouwen als een doener avant la lettre en wij, liberalen, moeten hier een voorbeeld aan nemen”, aldus schepen Claude Marinower. Tot op het laatste van haar leven bleef Antoinette strijden voor de liberale waarden. Zo stond ze nog tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de stadslijst van Open Vld Antwerpen om de partij te versterken met haar ervaring en kennis. “Wij betreuren het dan ook ten zeerste dat zij er niet meer is. Het is een erg groot verlies.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Beschikbare bouwgronden slinken: Antwerpse vastgoedspeler Antonissen Development Group trekt naar Luxemburg

  Beschikba­re bouwgron­den slinken: Antwerpse vastgoed­spe­ler Antonissen Develop­ment Group trekt naar Luxemburg

  Nu het aantal beschikbare bouwgronden in België zienderogen slinkt, kijken steeds meer Belgische vastgoedspelers en -investeerders over de grens, richting Luxemburg. Die markt boomt als nooit tevoren. Dat blijkt uit een marktanalyse die Antonissen Development Group heeft gemaakt om zijn eerste stappen op de Luxemburgse markt voor te bereiden. De Antwerpse vastgoedspeler breidt dan ook zijn activiteiten uit en huurt daarvoor zelfs een nieuw kantoor in de Luxemburgse hoofdstad.
 2. Luchthaven wil geen torens tot 100 meter aan Pelikaanstraat: “Maximaal 57 meter”

  Luchthaven wil geen torens tot 100 meter aan Pelikaan­straat: “Maximaal 57 meter”

  De Antwerpse luchthaven ziet torens tot 100 meter hoog aan de Pelikaanstraat niet zitten. “Het advies van de luchthaven stelt dat de hoogte maximaal 56,86 meter mag bedragen”, zegt het kabinet van schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “We gaan nu bekijken wat dit voor het ruimtelijk plan (RUP) betekent. We zullen er in elk geval alles aan doen om dit braakliggende gebied aan te pakken.”
 3. ‘Waterplan’ moet stad wapenen tegen droogte, hitte en wateroverlast

  ‘Waterplan’ moet stad wapenen tegen droogte, hitte en waterover­last

  Een internationaal team van ontwerpers en ingenieurs heeft na anderhalf jaar analyse een ‘Waterplan’ uitgewerkt voor Antwerpen. Dat maakte schepen voor Openbaar Domein Claude Marinower (Open Vld) vrijdag bekend. Het plan reikt oplossingen aan om de stad te beschermen tegen wateroverlast én droogte. Op korte termijn zal er veel meer aandacht gaan naar het verstandig gebruik van hemelwater op wijk- en straatniveau.