Volledig scherm
Dirk Van Duppen in 2009, toen hij voorzitter was van Geneeskunde voor het Volk. © BELGA

Arts en PVDA-politicus Dirk Van Duppen (63) getroffen door pancreaskanker

Dirk Van Duppen, politicus bij PVDA en bekend gezicht van Geneeskunde voor het Volk, heeft uitgezaaide pancreaskanker. Dat deelt hij zelf mee op Facebook. “De kanker is niet te genezen. Met palliatieve chemotherapie gaan we proberen zijn groei zoveel mogelijk te vertragen”, zo schrijft hij.

Van Duppen is 63. In 1981 startte hij in de Arenawijk in Deurne met de groepspraktijk ‘De Bres’. Tot vandaag werkt hij daar als huisarts. Daarna verbleef hij samen met zijn vrouw Lieve Seuntjens, net als hij arts bij Geneeskunde voor het Volk, een tijdlang in de Palestijnse vluchtelingenjampen van Shatila in Libanon. Van Duppen verwierf in 2004 internationale bekendheid met zijn boek ‘De Cholesteroloorlog’. Hij pleitte daarin voor het zogenaamde Kiwimodel voor de financiering van geneesmiddelen. Voor PVDA zetelde hij in de districtsraad van Deurne en ook een tijdje in de Antwerpse gemeenteraad.

“De diagnose is een mokerslag voor mezelf, mijn vrouw Lief, mijn kinderen, hun partners en mijn collega’s en vrienden”, vertelt hij op Facebook. “Er is heel diep verdriet. Maar er groeide ook onderlinge verbondenheid zoals ik die nog nooit in mijn leven heb ervaren.”

Van Duppen wil in het weekend van 21 en 22 september naar ManiFiesta in Bredene gaan. Dat festival van de solidariteit heeft hij tien jaar geleden nog mee opgestart als toenmalig voorzitter van Geneeskunde voor het Volk.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dronken bestuurder beschadigt tramhalte en laat auto achter

  Dronken bestuurder beschadigt tramhalte en laat auto achter

  Een dronken bestuurder (26) heeft zaterdagnacht lelijk huisgehouden op de Turnhoutsebaan. De man verloor de controle over het stuur van zijn wagen en beschadigde een gevel en daarna ramde hij een tramhalte. Het voertuig van de man geraakte zwaar beschadigd en was niet echt meer rijvaardig. Daarop besloot de man dan maar de benen te nemen in de richting van de Stenenbrug. Een interventiepatrouille kon de man oppakken. Hij ontkende elke betrokkenheid, maar agenten vonden de autosleutels van de wagen langs de vluchtroute die de man had genomen. Omdat hij zich agressief gedroeg en weigerde om een ademtest af te leggen, pakte de politie de bestuurder op voor openbare dronkenschap. Zijn rijbewijs werd ingetrokken.
 2. Politie betrapt acht illegalen bij controle in Stuivenbergwijk

  Politie betrapt acht illegalen bij controle in Stuiven­berg­wijk

  Het wijkteam van de lokale politie Antwerpen heeft vrijdag tijdens een controleactie op het Duinplein acht illegalen betrapt. De controle kwam er naar aanleiding van overlast die al geruimde tijd gemeld wordt. De controle was vooral gericht op een horecazaak, maar ook de 35 personen die op het plein zelf aanwezig waren werden gecontroleerd. Daarvan bleken er dus acht illegaal in ons land te verblijven. Een van hen was minderjarig. Een andere aanwezige kreeg een pv voor drugsbezit. Ook vijf foutparkeerders werden op de bon geslingerd.
 3. Drukke zaterdagnamiddag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldiefstal

  Drukke zaterdagna­mid­dag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldief­stal

  Het team winkeldiefstallen van de politie Antwerpen merkte zaterdag een verdachte man op tijdens hun toezicht op de Meir. De inspecteurs zagen hoe de man in een kledingzaak een jas in zijn rugzak en verliet de winkel zonder te betalen. De politie pakte de 28-jarige man en kwam tot de vaststelling dat hij al flink aan de slag was geweest want er zaten nog gestolen producten in zijn rugzak. Alles samen ging het om een buit van meer dan 300 euro. Hij had ook nog een kniptang op zak.