Volledig scherm
Om zich in de kijker te spelen, hebben de Antwerpse Stadsgidsen zaterdag voor 12 groepen gratis rondleidingen gegeven. © Dirk Laenen

Antwerpse stadsgidsen geven gratis rondleidingen: “Ludieke actie tegen opkomst van ‘free guides’”

In Antwerpen hebben gediplomeerde stadsgidsen zaterdag gratis rondleidingen gegeven. Met de stunt willen ze op een ludieke manier de opkomst van de zogenaamde ‘free guides’ aankaarten. “Gratis? Zij gaan met méér centen dan wij naar huis.”

Ze zouden verkeerde info verspreiden en helemaal niet goedkoper zijn. De klassieke gidsen in Antwerpen hebben het niet zo begrepen op de free guides. Dat zijn gidsen - vaak studenten - die je niet op voorhand hoeft te reserveren. Na de rondleiding kan je ze gewoon een fooi geven. Maar illegaal zijn ze niet. De straat is immers van iedereen én er is vrijheid van ondernemen. Iedereen die het wil, mag zich gids noemen en klanten werven.

Om zich in de kijker te spelen, hebben de Antwerpse Stadsgidsen (Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen of KGvA) zaterdag voor 12 groepen (de deelnemers waren winnaars van een wedstrijd op de Cultuurmarkt, red.) gratis rondleidingen gegeven. “We merken dat het aantal 'free guides’ in de stad jaar na jaar stijgt”, zegt voorzitter Frank Van De Heijning. “We willen de free guides helemaal niet aanvallen, maar vinden het hoog tijd om mensen kosteloos te laten kennismaken met ónze troeven. Want Antwerpse stadsgids word je niet zomaar.”

“Loopje met de waarheid”

Kwaliteit. Dat is volgens Van De Heijing hét fundamentele verschil tussen een free guide en een échte gediplomeerde stadsgids. “Free guides hebben niet, zoals de klassieke gidsen, twee jaar avondschool gevolgd om hun erkenning te krijgen. Vaak nemen zij een loopje met de waarheid. Er gaan verhalen de ronde van free guides die bijvoorbeeld beweren dat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in 1492 door gevangenen werd gebouwd. Totaal verkeerd. Het waren geschoolde werklieden die de kathedraal tussen 1352 en 1518 hebben gebouwd. Andere fabeltjes die de ronde doen? Sommige free guides maken de mensen wijs dat er een monster in het Napoleondok zit. Of dat er op de Bloedberg aan het Vleeshuis écht bloed naar beneden drupte.”

“Naast een grondige kennis over de Scheldestad, hebben échte stadsgidsen nog tal van andere troeven”, gaat Van De Heining verder. “Het merendeel van onze gidsen is bijvoorbeeld meertalig. Om in een andere taal te mogen gidsen, moeten ze slagen voor een taaltoets van Linguapolis (Universiteit Antwerpen). Veel échte stadsgidsen zijn daarnaast ook gevormd om specifieke doelgroepen te begeleiden, zoals mensen met een beperking of kinderen.”

“Vastgelegde tarieven”

Dat de ongeschoolde stadsgidsen zich de naam ‘free guides’ toemeten, zit de Antwerpse Stadsgidsen een beetje dwars. “Eigenlijk zijn ze helemaal niet gratis”, zegt Van De Heijning. “Op het einde van de rondleiding geef je hen een fooi. Dat is zogezegd vrijblijvend, maar in werkelijkheid is er een grote sociale druk om te betalen. Wij hanteren vastgelegde tarieven: op dit moment 75 euro voor een rondleiding, plus 5 euro administratiekosten. Ik ben er zeker van dat veel free guides na hun werkdag met véél meer geld naar huis gaan.”

Is de klassieke stadsgids dan gedoemd om te verdwijnen? Van De Heijning denkt van niet. “De stad kiest voor een liberale aanpak, waardoor de concurrentie elk jaar groter wordt. Maar zolang we kwaliteit leveren, zullen we blijven bestaan. Kwatongen beweren weleens dat we met een oubollig, stoffig imago kampen, maar dat klopt niet. In onze vereniging zitten ook heel wat mensen – ook van jongere leeftijd - die de rondleidingen op een amusante, luchtige manier aanpakken, maar wél correcte informatie geven. Zo hebben we iemand in de rangen die zijn tour door Antwerpen al joggend doet. Hij heeft zéér veel succes.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. IS-weduwe uit Deurne smeekt om Belgische nationaliteit te mogen behouden

  IS-weduwe uit Deurne smeekt om Belgische nationali­teit te mogen behouden

  De 24-jarige Soraya E. die samen met haar drie kleine kinderen vastzit in een Koerdisch kamp voor gevangenen van terreurgroep Islamitische Staat, wil absoluut haar Belgische nationaliteit behouden. Alleen dan maakt zij kans ooit naar haar familie in Deurne te kunnen terugkeren. De federale procureur wil Soraya’s Belgische paspoort afnemen en haar laten veroordelen tot 5 jaar cel voor deelname aan terroristische activiteiten.
 2. StopArmoede.Nu vraagt aandacht voor link tussen armoede en schooluitval in Antwerpen

  StopArmoede.Nu vraagt aandacht voor link tussen armoede en schooluit­val in Antwerpen

  Op vijf locaties in Antwerpen heeft actieplatform StopArmoede.Nu donderdag gemanifesteerd rond de rol van onderwijs in armoedebestrijding. Dat gebeurde naar aanleiding van de Werelddag van verzet tegen armoede. Het ging voornamelijk om een informatiecampagne om passanten te laten beseffen dat één op vijf Antwerpse jongeren geen diploma secundair haalt en er in de stad meer dan 90.000 mensen onder de armoedegrens leven.