Volledig scherm
Intrede van de Fransen in 1831 © RV/Jacques Claes

Antwerpse privéverzamelaar brengt uniek boek uit over geschiedenis van Scheldestad

 In Antwerpen is donderdagavond een boek voorgesteld over de geschiedenis van de Scheldestad op basis van de privéverzameling van voormalig psychologieprofessor Jacques Claes, bestaande uit meer dan 12.000 originele tekeningen, schetsen, gravures, schilderijen en foto’s. Burgemeester Bart De Wever (N-VA), die zelf nog les kreeg van Claes, kwam de auteur en eregast inleiden.

De 230 belangrijkste, nooit vertoonde stukken uit de collectie van Claes kregen een plaats in het boek “De gebeurtenis Antwerpen: hoe het ging en gaat”, dat tot stand kwam met steun van kunstverzamelaar en projectontwikkelaar Philippe Janssens. Zowel alom bekende historische gebeurtenissen als kleinere, dagdagelijkse verhalen komen aan bod. Blikvangers zijn onder meer een kijk achter de schermen van de Wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1885, het verhaal achter het bezoek van Napoleon in 1803 en foto’s van de bouw van de Boerentoren.

“Jacques Claes is een eigenzinnige, atypische verzamelaar”, aldus De Wever. “Hij bracht uren, dagen, weken door op rommelmarkten, antiquariaten en veilingen. Zijn appartement is een schatkamer van historisch, artistiek en antiquarisch waardevolle stukken rond de wordingsgeschiedenis van de stad Antwerpen. Zijn boek is geen encyclopedie geworden en ambieert geen volledigheid, maar getuigt van een frisse aanpak die de eigenzinnigheid van de auteur weerspiegelt.”

“De gebeurtenis Antwerpen: hoe het ging en gaat” telt 256 pagina’s en bestaat uit drie delen: “De Ligging” gaat over de geografische inbedding van de Scheldestad als “le boulevard de l’Europe”, “De Werken” brengt de kade, kerken en monumenten in beeld en in “De Mensen” gaat het over bekende en minder bekende bewoners van Antwerpen. 

Volledig scherm
Zeppelin boven Antwerpen 24 augustus 1914 © RV/Jacques Claes
Volledig scherm
Megabrand op de Entrepotkaai aan het Willemdok, 5 juni 1901 © RV/Jacques Claes
Volledig scherm
Bouw van de Boerentoren © RV/Jacques Claes
Volledig scherm
Jacques Claes © RV/Jacques Claes
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stad Antwerpen en gerechtsdeurwaarders binden samen de strijd aan tegen overmatige schuldenlast

    Stad Antwerpen en gerechts­deur­waar­ders binden samen de strijd aan tegen overmatige schulden­last

    In samenspraak met de stad ontwikkelde gerechtsdeurwaarder Modero het platform ‘One’. Dit platform bundelt de gekende schulden van klanten met structurele financiële problemen in één dossier. De klant krijgt één contactpersoon en één aangepast traject met één maandelijkse afbetaling. Doordat sneller wordt ingegrepen, moeten extra kosten vermeden worden en kan sneller gestart worden met de afbetaling van de schulden.
  2. Sascha (25) begint ecologische ‘wasservice’ The Laundry Hunter: “De was en de strijk doen is voor niemand plezant, maar daar heb ik de oplossing voor”

    Sascha (25) begint ecologi­sche ‘wasservice’ The Laundry Hunter: “De was en de strijk doen is voor niemand plezant, maar daar heb ik de oplossing voor”

    Van een carrièreswitch gesproken: naast zijn job bij een begrafenisondernemer startte Sascha (25) Goldstein uit Mortsel vorige week met zijn eigen 'wasservice’ The Laundry Hunter. De start-up zorgt ervoor dat de was en strijk bij mensen thuis met een bakfiets wordt opgehaald, en gewassen en gestreken terug wordt bezorgd. “Dit past perfect in het plaatje van de e-commerce die zo gangbaar is vandaag de dag.”