Havenhuis Antwerpen
Volledig scherm
Havenhuis Antwerpen © © Bart Leye

Antwerpse haven verwacht zware impact van coronavirus op containertrafiek

Het Antwerpse havenbedrijf bereidt zich voor op een enorme impact van de coronavirus op de aan- en afvoer van containers vanuit China. “De gevolgen zullen pas vanaf begin maart voelbaar zijn, maar na de berekeningen van onze analisten zijn er redenen om gealarmeerd te zijn”, zegt woordvoerder Barbara Janssens. Volgens de Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits (CD&V) is het nog te vroeg om conclusies te trekken. 

Volgens Janssens zal de impact van het coronavirus op de logistieke keten veel groter zijn dan bij de SARS-epidemie in 2002. “Dat komt omdat de Chinese economie nu vier keer zo groot is als toen, en veel meer geconnecteerd met de wereld. Hoe groot precies is op dit moment moeilijk te kwantificeren. Alles hangt ervan af hoe lang de verdere verspreiding aanhoudt en hoe snel de Chinese economie zich herpakt.”

De reële impact op de import en export in Antwerpen zal pas meetbaar zijn van zodra de Chinese havens hun eerste kwartaalcijfers bekendmaken. Maar volgens Alphaliner, dat de containerlijnvaart monitort, is de totale containeroverslag in de Chinese havens tussen 20 januari en 6 februari met meer dan 20 procent gedaald. In het eerste kwartaal wordt een daling van de Chinese containertrafiek met 6 miljoen TEU-containers verwacht. Ter vergelijking: de totale Chinese containeroverslag bedroeg in 2019 meer dan 250 miljoen TEU.

7 procent minder containertrafiek 

Voor de Antwerpse haven is China een erg belangrijk handelsland. “Onze containervolumes op China groeiden in 2019 met 16 procent tot 1,39 miljoen TEU”, zegt Janssens. “Als we ervan uitgaan dat we over heel 2020 beschouwd de totale trafiek van één maand verliezen, dan zal er 115.000 TEU minder verscheept worden, oftewel 7 procent minder containertrafiek van en naar China ten opzichte van 2019. Als de situatie langer aanhoudt, kan dit zelfs nog verhogen.”

Een recent onderzoek van havenexpert Theo Notteboom toonde wel aan dat de haven van Rotterdam kwetsbaarder is voor de impact van het coronavirus dan Antwerpen. “Dat komt omdat wij niet enkel inzetten op containers, maar ook andere trafieken uit verschillende continenten”, zegt Janssens. 

Quote

Klanten kunnen teren op bestaande voorraden en later in het jaar dan meer invoeren om de voorraden weer aan te vullen

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie

Volgens Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) is de impact van het coronavirus op de havens zeker niet te onderschatten, maar kan die nog niet met zekerheid vastgesteld worden. “Als er een hapering optreedt zoals vandaag, met de vertraging vanuit China, weegt dit op de volumes”, aldus minister Crevits. “Het is vandaag nog te vroeg om de impact goed in te schatten. Klanten kunnen teren op bestaande voorraden en later in het jaar dan meer invoeren om de voorraden weer aan te vullen. Het kan ook aanleiding geven tot het verschuiven van handelsstromen of kansen bieden aan onze bedrijven om meer te produceren.”

Daarom is het volgens de minister nog te vroeg om conclusies te trekken. “De impact op onze Vlaamse havens is zeker niet te onderschatten, maar kunnen we dus nog niet met zekerheid vaststellen.”

De minister wijst er nog op dat bedrijven die getroffen worden door logistieke problemen, een beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. “Dat heeft collega Nathalie Muylle (federaal minister van Werk, Economie en Consumenten, red.) beslist. Bedrijven die op lange termijn effectief in financieringsproblemen zouden geraken, kunnen een beroep doen op Vlaamse waarborgen.”

 1. Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”
  PREMIUM

  Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”

  Nog nét op tijd verhuisde Tatyana Beloy (35), zwanger van haar eerste kindje, met haar vriend en pluszoontje naar een huis met tuin in de Antwerpse rand. Ondanks de coronacrisis probeert ze de negativiteit uit haar leven te weren: “Tijd is rijkdom, nu is het moment om te onthaasten en dingen te doen die je altijd al wilde doen.” Het overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.
 2. “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 1. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.
 2. Fitness FitalityClubs biedt online trainingsplatform
aan voor zorgverleners

  Fitness Fitality­Clubs biedt online trainingsplatform aan voor zorgverle­ners

  De vijf Antwerpse FitalityClubs bieden vanaf maandag 6 april hun gezamenlijke trainingsplatform FitalityClubs Online Community (FOC) gratis aan voor alle zorg- en hulpverleners, ongeacht of ze lid zijn van een van deze clubs, en dit voor de volledige duur van de coronacrisis. Wie werkzaam is in de zorg, kan een toelatingsverzoek sturen naar de gesloten Facebookgroep FitalityClubs Online Community met het begeleidende bericht “Ik ben zorgverlener”.