Volledig scherm
Archiefbeeld. © Geert De Rycke

Antwerpse gouverneur Cathy Berx na dramatische ongevallencijfers: “Verbied hoofdtelefoons en oortjes op de fiets”

Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen is in één jaar tijd met 23 procent gestegen. Die statistieken stemmen provinciegouverneur Cathy Berx intriest. Naast nultolerantie voor alcohol, drugs en overdreven snelheid, pleit ze ervoor het gebruik van hoofdtelefoons of oortjes bij fietsers te verbieden.

De cijfers die het verkeersveiligheidsinstituut VIAS donderdag presenteerde, schetsen een somber beeld. In één jaar tijd steeg het aantal verkeersdoden in Vlaanderen met 23 procent. In de provincie Antwerpen ging het in absolute cijfers van 29 doden in de eerste helft van 2018, naar 41 in 2019. “De statistieken zijn ronduit dramatisch”, reageert provinciegouverneur Cathy Berx, die tevens voorzitter is van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid. “Het is beschamend dat we er niet in slagen om rond verkeersveiligheid een mentaliteitswijziging tot stand te brengen. Scandinavische landen en Polen lukken daar wél in.”

Berx wierp zich in het verleden al op als een felle voorvechter van een nultolerantie voor alcohol, drugs en overdreven snelheid in het verkeer. Ook de mentaliteit en de pak- en strafkans moeten dringend anders, vindt Berx.

Volledig scherm
Cathy Berx © Klaas De Scheirder

Hoofdtelefoons en oortjes

Berx vindt dat zwakke weggebruikers, en niet alleen de automobilisten, op hun verantwoordelijkheden in het verkeer moeten gewezen worden. In dat opzicht vindt de gouverneur dat hoofdtelefoons en oortjes op de fiets verboden moeten worden. “Wie zich in het verkeer begeeft, moet oog en oor hebben voor de andere weggebruikers”, zegt Berx. “Verkeer is communiceren en alert reageren. Dat veronderstelt concentratie, niet afgeleid zijn. Wie een hoofdtelefoon of oortjes draagt (of met een smartphone bezig is), schermt zich af van de omgeving en brengt zichzelf in gevaar. Idealiter wordt ook het dragen van de fietshelm verplicht.”

Grondige analyse

In het kader van SAVE 2.0 (een project om verkeersonveiligheid gerichter aan te pakken door een grondige analyse van alle aspecten van lokale verkeersongevallen) wil Berx ook dat na elk ongeval de buurt wordt uitgenodigd om de context te analyseren. “Buurtbewoners kennen de lokale verkeerssituatie het beste. Aan de hand van hun informatie kan de overheid sneller en gerichter ingrijpen in gevaarlijke verkeerssituaties.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dronken bestuurder beschadigt tramhalte en laat auto achter

  Dronken bestuurder beschadigt tramhalte en laat auto achter

  Een dronken bestuurder (26) heeft zaterdagnacht lelijk huisgehouden op de Turnhoutsebaan. De man verloor de controle over het stuur van zijn wagen en beschadigde een gevel en daarna ramde hij een tramhalte. Het voertuig van de man geraakte zwaar beschadigd en was niet echt meer rijvaardig. Daarop besloot de man dan maar de benen te nemen in de richting van de Stenenbrug. Een interventiepatrouille kon de man oppakken. Hij ontkende elke betrokkenheid, maar agenten vonden de autosleutels van de wagen langs de vluchtroute die de man had genomen. Omdat hij zich agressief gedroeg en weigerde om een ademtest af te leggen, pakte de politie de bestuurder op voor openbare dronkenschap. Zijn rijbewijs werd ingetrokken.
 2. Politie betrapt acht illegalen bij controle in Stuivenbergwijk

  Politie betrapt acht illegalen bij controle in Stuiven­berg­wijk

  Het wijkteam van de lokale politie Antwerpen heeft vrijdag tijdens een controleactie op het Duinplein acht illegalen betrapt. De controle kwam er naar aanleiding van overlast die al geruimde tijd gemeld wordt. De controle was vooral gericht op een horecazaak, maar ook de 35 personen die op het plein zelf aanwezig waren werden gecontroleerd. Daarvan bleken er dus acht illegaal in ons land te verblijven. Een van hen was minderjarig. Een andere aanwezige kreeg een pv voor drugsbezit. Ook vijf foutparkeerders werden op de bon geslingerd.
 3. Drukke zaterdagnamiddag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldiefstal

  Drukke zaterdagna­mid­dag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldief­stal

  Het team winkeldiefstallen van de politie Antwerpen merkte zaterdag een verdachte man op tijdens hun toezicht op de Meir. De inspecteurs zagen hoe de man in een kledingzaak een jas in zijn rugzak en verliet de winkel zonder te betalen. De politie pakte de 28-jarige man en kwam tot de vaststelling dat hij al flink aan de slag was geweest want er zaten nog gestolen producten in zijn rugzak. Alles samen ging het om een buit van meer dan 300 euro. Hij had ook nog een kniptang op zak.