Volledig scherm
Illustratiebeeld: De Antwerpse gemeenteraad. © Klaas De Scheirder

Antwerpse gemeenteraad keurt eigen ‘loonsopslag’ goed: zitpenningen stijgen met 42 procent

De Antwerpse gemeenteraad heeft maandagavond de verhoging van de zitpenningen goedgekeurd. Zowel de meerderheid (N-VA, sp.a en Open vld) als Vlaams Belang stemden voor. Per zitting krijgen de gemeenteraadsleden vanaf nu 213 euro in plaats van 150 euro, een verhoging van 42 procent. “Gegraai”, zegt de oppositie. “Niet meer dan een indexering", volgens de meerderheid en Vlaams Belang.

Een verrassing is de goedkeuring niet. De plannen werden aangekondigd op de bekendmaking van de meerjarenbegroting op vrijdag 11 oktober en eerder lieten de partijen van de meerderheid én Vlaams Belang al weten voor te zullen stemmen. Vanaf nu zullen de Antwerpse gemeenteraadsleden dan ook geen 150 euro meer krijgen per zitting, maar 213 euro, een verhoging van 42 procent.

Mie Branders, oppositielid voor PVDA, trok hard van leer tegen de ‘loonopslag’. “Het is heel aandoenlijk hoe iedereen hier van toon verandert als het over eigen loon gaat. In de tekst van de meerjarenbegroting lezen we dat het stadsbestuur zichzelf een strikte budgettaire discipline oplegt waarbinnen ze de volgende vijf jaar zal werken. Dat moeten we dus lezen als: ‘iedereen trekt de buikriem aan, behalve wij zelf.’”

Quote

In de tekst van de meerjaren­be­gro­ting lezen we dat het stadsbe­stuur zichzelf een strikte budgettai­re discipline oplegt waarbinnen ze de volgende vijf jaar zal werken. Dat moeten we dus lezen als: ‘iedereen trekt de buikriem aan, behalve wij zelf’

Mie Branders, Oppositiepartij PVDA

“Vorige besturen hebben nagelaten deze indexering door te voeren en daarom moet dit nu bruusk gebeuren”, reageerde burgemeester Bart De Wever (N-VA). “We gaan die indexering vanaf nu met meer regelmaat doorvoeren. De meeste grote steden, zoals Mechelen, Brugge, en Gent, betalen al jaren ditzelfde bedrag (213 euro, red.). Dus als men vindt dat dit zelfbediening is, een slecht signaal is in deze tijden, dan moeten de partijen die nu fulmineren tegen de indexering, het maar aanpassen in de steden waar ze aan de macht zijn.”

‘Loon naar werken’

Schepen Koen Kennis (N-VA) sprak eerder in deze krant van ‘loon naar werken’. “De districten kregen meer bevoegdheden, dus ligt er ook meer werk op de plank en zijn er meer verantwoordelijkheden. Daar mag een correcte vergoeding tegenover staan.” Ook hij wees naar de andere grote steden in ons land die eenzelfde bedrag betalen aan hun gemeenteraadsleden.

Quote

Het woord ‘graaiers’ wordt gebruikt, maar dat raakt kant noch wal. Sinds 2001 is de zitpenning dezelfde gebleven: 150 euro. Het gaat om een schamele verhoging van zo'n 60 euro, een indexering die Antwerpen gelijk­stelt aan andere grote steden als Brussel en Gent waar die verhoging enkele jaren geleden al werd doorge­voerd

Filip De Winter, Oppositiepartij Vlaams Belang

Unaniem was de stemming in ieder geval niet. De christen-democraten stemden tegen, net als Groen. Voormalig voorzitter Wouter Van Besien: “In tijden van besparingen op alle niveaus, zowel in onze stad als op Vlaams en federaal niveau, zou het ongepast zijn onszelf een loonsverhoging te geven.”

‘Much ado about nothing’

Oppositiepartij Vlaams Belang ten slotte maakte geen punt van de loonsverhoging. Boegbeeld Filip De Winter opende met Shakespeare’s ‘Much ado about nothing.’ “Het woord ‘graaiers’ wordt gebruikt, maar dat raakt kant noch wal. Sinds 2001 is de zitpenning dezelfde gebleven: 150 euro. Het gaat om een schamele verhoging van zo'n 60 euro, een indexering die Antwerpen gelijkstelt aan andere grote steden als Brussel en Gent waar die verhoging enkele jaren geleden al werd doorgevoerd.”

Ook voor de Antwerpse districten werd een verhoging van de zitpenningen goedgekeurd. Een districtsburgemeester en de districtsschepenen kregen voordien vijftig procent van de verloning van een burgemeester of schepen van een gemeente met ongeveer evenveel inwoners. Dat bedrag wordt opgetrokken tot 70 procent van het loon in een evenredig grote gemeente.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vlaams Belang start petitie: “IS-terroristen horen niet thuis in onze stad, maar aan de galg in Syrië of Irak”

    Vlaams Belang start petitie: “IS-terroris­ten horen niet thuis in onze stad, maar aan de galg in Syrië of Irak”

    Het Vlaams Belang start een petitie én een affichecampagne tegen de terugkeer van IS-strijders naar Antwerpen. De partij vraagt burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat hij hen uit het bevolkingsregister schrapt. “Als we de forcing voeren rond dat thema, zullen ook andere partijen tweemaal nadenken”, denkt Filip Dewinter. “Deze terroristen horen niet thuis in onze stad, maar aan de galg.”
  2. Agressie tegen medewerkers stadsreiniging in stijgende lijn: verbaal geweld, vuistslagen en pistool tegen hoofd. Stad neemt extra maatregelen

    Agressie tegen medewer­kers stadsreini­ging in stijgende lijn: verbaal geweld, vuistsla­gen en pistool tegen hoofd. Stad neemt extra maatrege­len

    Gemiddeld 1 geval van agressie tegen een afvalophaler en recyclageparkmedewerker per week. Dat is de harde realiteit waar deze mensen elke week mee moeten gaan werken. Vorige week was een triest hoogtepunt met drie incidenten waarbij een afvalophaler zelfs in de hand werd gestoken. “Het ging niet snel genoeg”, klinkt het. In twee op drie gevallen blijft het bij verbaal geweld maar in één op drie gevallen wordt de stadsmedewerker ook fysiek belaagd. “Genoeg is genoeg”, zegt schepen Fons Duchateau. Hij voert extra maatregelen in om deze mensen te beschermen.