Door hun patserig gedrag vallen Marokkaanse drugscriminelen veel harder op dan anderen, stelt onderzoeker Teun Voeten vast.
Volledig scherm
PREMIUM
Door hun patserig gedrag vallen Marokkaanse drugscriminelen veel harder op dan anderen, stelt onderzoeker Teun Voeten vast. © rv

Antwerpse drugshandel wordt beheerst door Marokkaanse clans: “Net de film 'Patser' in het echt”

“De Nederlanders zijn de ‘bad guys’ in mijn boek. Door hun uit de hand gelopen gedoogbeleid zit Antwerpen nu met vooral Marokkaanse drugsbendes opgezadeld.” Tot die conclusie komt de Nederlandse antropoloog Teun Voeten na twee jaar onderzoek. Zijn boek ‘Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlandse drugssyndicaten’ is vandaag voorgesteld. Wat heeft Voeten gezien tijdens de huiszoekingen die hij heeft kunnen bijwonen, en wat verdienen de dealers aan de drugs die ze verhandelen? Onze journalist legde hem die vragen voor.

 1. "Een klets in ons gezicht": standhouders reageren op afgelasting Antwerpse kerstmarkt
  PREMIUM
  Antwerpen

  "Een klets in ons gezicht": standhou­ders reageren op afgelas­ting Antwerpse kerstmarkt

  Nu de coronacijfers al een tijdlang de verkeerde richting uitgaan en het Overlegcomité gisteren met extra maatregelen kwam, besloot de stad Antwerpen om het kerstchaletdorp, het nieuwjaarsvuurwerk en de nieuwjaarsreceptie af te gelasten. De schaatspiste en -bar, het reuzenrad en de Winterfoor zullen er deze winter wél zijn. “Dit is een ramp voor ons, het zullen enkele moeilijke maanden worden”, reageren de standhouders van de kerstchalets.
 2. Antwerpenaar maakt hondenvoer op basis van insecten: “20% van alle vleesproductie wereldwijd wordt door honden en katten geconsumeerd”
  Antwerpen

  Antwerpe­naar maakt hondenvoer op basis van insecten: “20% van alle vleespro­duc­tie wereldwijd wordt door honden en katten geconsu­meerd”

  Nog niet erg veel mensen zijn er klaar voor om zelf instectenburgers te eten, maar voor honden is voeding op basis van insecten prima. Dat weet ook Nicolas Bartholomeeusen (33): de Antwerpenaar verkoopt sinds kort zijn eigen merk hondenvoeding Imby, zonder vlees, maar enkel met insecteneiwitten en plantaardige ingrediënten. Dat maakt de voeding van Imby veel duurzamer dan gewone hondenvoeding. “Er wordt vaak naar politici gewezen om iets te doen aan het klimaat, maar veel mensen zijn zelf niet bereid hun levensstijl te veranderen”, aldus Nicolas.