Een deel van de cocaïne die in 2015 in Geleen in beslag werd genomen.
Volledig scherm
Een deel van de cocaïne die in 2015 in Geleen in beslag werd genomen. © rv

Antwerpse drugsbaron krijgt dubbel zo zware straf van Nederlandse rechter

Antwerpenaar Sadik El Abdellaoui is in Nederland veroordeeld tot 13 jaar cel voor de smokkel van  in totaal ruim 5. 200 kilo cocaïne.  De drugs waren via Antwerpen ingevoerd en werden in het Nederlandse Geleen in beslag genomen.  De rechtbank in Den Bosch gaf  de verdachten allemaal ruim twee keer zoveel straf te geven als het Openbaar Ministerie had geëist.

Initiatiefnemer Sadik el Abdellaoui kreeg met dertien jaar de hoogste straf. De voormalige beurshandelaar Florian van L. kreeg tien jaar cel, zijn compagnon Thomas K. 11,5 jaar.

De groep is verantwoordelijk voor twee transporten met samen bijna 4.200 kilo coke in juli 2015. De drugs werden tussen de bananen naar Antwerpen vervoerd en daarna naar Geleen. Ook zit de groep achter een transport van ruim 1.000 kilo coke, dat in december 2015 werd onderschept in een lading ananassap in Raamsdonksveer.

Onbegrijpelijk

K. en Van L. zijn donderdag na het vonnis meteen door de politie meegenomen en gevangengezet. Sadik El Abdellaoui was niet aanwezig op zijn proces en werd dus bij verstek veroordeeld. 

De rechtbank noemde de strafeisen van het Openbaar Ministerie “onbegrijpelijk”. Ze oordeelde dat “de strafeisen van zes jaar in geen verhouding staan tot de ernst van de feiten en de rol van de verdachten. Een straf conform de eis zou niet uit te leggen zijn aan de maatschappij”.

Borgerhout 

Van L. en zijn partner K. stonden aan het hoofd van de Dutch Global Trading Company (DGTC). Dat bedrijf haalde via verschillende onderaannemers de drugs naar Nederland en België. Dat was in opdracht van onder anderen Sadik el Abdellaoui. De man is afkomstig uit Borgerhout. Zijn familie woont er nog altijd. 

Van L. werkte in het verleden voor zakenbank Merrill Lynch en runde daarna zijn eigen advieskantoor Eureffect. Later ging hij in het vastgoed en uiteindelijk in 2015 in het fruit. Hij heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend.

 1. Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”
  PREMIUM

  Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”

  Nog nét op tijd verhuisde Tatyana Beloy (35), zwanger van haar eerste kindje, met haar vriend en pluszoontje naar een huis met tuin in de Antwerpse rand. Ondanks de coronacrisis probeert ze de negativiteit uit haar leven te weren: “Tijd is rijkdom, nu is het moment om te onthaasten en dingen te doen die je altijd al wilde doen.” Het overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.
 2. “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 1. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.
 2. Fitness FitalityClubs biedt online trainingsplatform
aan voor zorgverleners

  Fitness Fitality­Clubs biedt online trainingsplatform aan voor zorgverle­ners

  De vijf Antwerpse FitalityClubs bieden vanaf maandag 6 april hun gezamenlijke trainingsplatform FitalityClubs Online Community (FOC) gratis aan voor alle zorg- en hulpverleners, ongeacht of ze lid zijn van een van deze clubs, en dit voor de volledige duur van de coronacrisis. Wie werkzaam is in de zorg, kan een toelatingsverzoek sturen naar de gesloten Facebookgroep FitalityClubs Online Community met het begeleidende bericht “Ik ben zorgverlener”.