Bibliotheek Driehoek in Ekeren
Volledig scherm
Bibliotheek Driehoek in Ekeren © Sigrid Spinnox

Antwerpse bibliotheken opnieuw open vanaf 2 juni

Op dit moment zijn de Antwerpse bibliotheken enkel geopend op afspraak als ‘afhaalbib’, maar daar komt verandering in. De bibliotheken openen op 2 juni voor leden die zonder afspraak materiaal willen uitlenen. Ze gaan echter nog niet open als verblijfsruimte, krantenhoek of voor groepsbezoeken. Ook aanvullende diensten op maat zoals ‘bib aan huis’ voor minder mobiele personen worden na 2 juni voortgezet.

“Onze bibliotheken openen opnieuw hun deuren voor mensen die daar nood aan hebben”, verduidelijkt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud. “Zo kunnen ze kiezen welke boeken ze willen meenemen, of zelf een alternatief zoeken wanneer hun eerste keuze niet meer voorradig blijkt. Voor mensen die nog niet klaar zijn voor deze stap, behouden we het systeem van de afhaalbib en voor de meest kwetsbare senioren behouden we het systeem van bib aan huis.”

De ‘afhaalbib’, het alternatief dat vanaf half maart werd opgezet, was in ieder geval een succes. Intussen zijn meer dan 3.000 leden van de bib hun gereserveerde pakket komen ophalen, goed voor 14.000 boeken. Sinds 1 april zetten de bibliotheken van de stad Antwerpen ook extra in op dienstverlening op maat van kansengroepen. Maar liefst 7.000 boeken werden geschonken aan kansarme gezinnen, ziekenhuizen, opvang- en woonzorgcentra. Ook werden 200 publieke computers geschonken aan studenten zonder pc. Daarbij genoten een tweehonderdtal 75-plussers van een boekenpakket van ‘bib aan huis’. Dat initiatief zal na de coronacrisis voortgezet worden met vrijwilligers.

  1. Coronacrisis nekt theater De Proefkonijnen: gezelschap kan huur niet meer betalen, petitie is laatste strohalm

    Coronacri­sis nekt theater De Proefkonij­nen: gezelschap kan huur niet meer betalen, petitie is laatste strohalm

    De coronacrisis lijkt de doodsteek te worden voor het theater van gezelschap De Proefkonijnen op de Frankrijklei in hartje Antwerpen. Er zit niets anders op dan de huur van het pand op te zeggen. “We hebben nooit subsidies gevraagd”, zegt bezieler Randall Van Duytekom. “Dat doet ons nu de das om.” Het gezelschap is met een online petitie gestart om zo de politiek van zijn betekenis te overtuigen.