Volledig scherm
Frank Van Vaerenbergh, Guido Devillé, Stijn Van Kerckhoven, Luk Lemmens en Berre Ceuppens © Klaas De Scheirder

Antwerpse bakkers trekken naar Frankrijk voor wereldkampioenschap: “Ons brood met rode biet en netels is een topper”

Binnenkort trekt het Belgische team van bakkers richting het Franse Nantes om er deel te nemen aan het wereldkampioenschap voor bakkers. PIVA-leerkracht Frank Van Vaerenbergh coacht het team. Hij won in 2015 brons op tijdens Mondial du Pain. 

Een team van een twintigtal Belgen zal van 20 tot en met 23 oktober strijden met bloem, gist, suiker, water, maar ook brandnetels, rode biet en amandelen om de trofee van wereldkampioen bakker mee naar België te nemen. De Antwerpse school PIVA zal daarbij een belangrijke rol spelen want PIVA-leerkracht Frank Van Vaerenbergh treedt als het ware op als bondscoach. Hij verdiende zijn strepen als bakker en patissier in verschillende bakkerijen alvorens hij in 2007 ook leerkracht werd op PIVA. 

Hele boterham

De deelnemers uit zestien landen moeten in een tijdspanne van tien uur onder andere twee baguettes, verschillende sierbroden, nutritionele broden, croissants, vier soort koffiekoeken, brioches, belegde broodjes, een typisch Belgisch brood en een decoratief deegstuk maken. Een hele boterham. Letterlijk maar zeker ook figuurlijk. Stijn Van Kerckhoven en assistent Berre Ceuppens zullen dat allemaal klaarmaken. “Voor het nutritionele brood hebben we gekozen voor zuurdesembrood met een infuus van netels, rode biet en amandeltjes. We hopen hiermee uit te pakken want op de vorige editie hebben we hiermee een eerste prijs gewonnen”, vertelt Stijn. Het sierbrood heeft als thema sport en verwijst naar het circuit van Spa-Francorchamps omdat Berre een grote Formule 1-fan is.

Top 3

Het Belgische team doet het trouwens altijd erg goed op zulke kampioenschappen. “De laatste zes jaar eindigden we altijd in de top drie. Een ambitie die we dit jaar zeker moeten koesteren. Al ben ik al blij met een top zes want dat zijn we meteen ook geplaatst voor de Best Off. Dan nemen de zes beste landen het nog eens onderling tegen elkaar op in Peru”, vertelt bakker Guido Devillé.

Gedeputeerde Luk Lemmens is alvast erg trots. “PIVA kan beroep doen op heel veel ervaring en zet in op een sterk beroepsonderwijs met focus op kwaliteit. Dat we het zo goed doen op internationale wedstrijden is een bevestiging dat we hierin slagen. 

Op 22 oktober weten we of onze bakkers een prijs in ontvangst mogen nemen.

Volledig scherm
Berre Ceuppens doet waar hij goed in is en zijn kunsten zal hij binnenkort mogen tonen in Nantes. © Klaas De Scheirder
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 2. Fotograaf Stephan Vanfleteren houdt overzichtstentoonstelling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”
  PREMIUM

  Fotograaf Stephan Vanflete­ren houdt overzichts­ten­toon­stel­ling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.