Het Gouverneur Kinsbergencentrum zal dienst doen als triagecentrum voor mogelijke coronapatiënten
Volledig scherm
Het Gouverneur Kinsbergencentrum zal dienst doen als triagecentrum voor mogelijke coronapatiënten © Provincie Antwerpen

Antwerpse ambtenaren aan de slag als vrijwilliger in triageposten

De stad Antwerpen heeft na een rondvraag onder het eigen personeel een zestigtal vrijwilligers afgevaardigd om ondersteuning te bieden aan de vijf triageposten die momenteel zijn opgezet op het grondgebied van de stad. Het gaat om medewerkers van diensten waar de activiteit door coronamaatregelen momenteel beperkt is.

De triageposten, waar onder meer patiënten worden ontvangen die na een telefonische consultatie door een huisarts zijn doorgestuurd omdat ze mogelijk symptomen van het coronavirus vertonen, zijn een initiatief van huisartsenverenigingen. Die hebben echter onvoldoende mensen om alle taken daar uit te voeren. “Ze hebben dat aan ons gesignaleerd en wij hebben dan een rondvraag gedaan bij al onze diensten”, zegt Dirk Delechambre van de stad Antwerpen. “Heel wat mensen hebben zich als vrijwilliger aangemeld. Dertig onder hen worden in het weekend ingezet in een callcenter, de andere dertig bieden administratieve ondersteuning of zijn poetshulp.”

  1. William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een auto-immuunziekte, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een au­to-immuunziek­te, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    Nu we met z’n allen zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, kozen veel studenten toch niet voor hun échte kot om in quarantaine te gaan, maar voor hotel mama. Studenten William en Lore (beiden 22) blijven wél wekenlang op kot in Antwerpen, ver weg van hun gezin, en dat om verschillende redenen. “Alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, klinkt het bij de Universiteit Antwerpen.
  2. Tekort aan voedselpakketten, terwijl dienstencentra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    Tekort aan voedselpak­ket­ten, terwijl diensten­cen­tra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    De voedselbanken in heel Vlaanderen zitten in moeilijke papieren. Door de coronacrisis moeten zij het met veel minder giften stellen waardoor ze minder mensen kunnen helpen met een voedselpakket. En dat zorgt soms voor schrijnende toestanden waarbij mensen in armoede plots helemaal van de radar dreigen te verdwijnen. “Nochtans is er genoeg voedsel maar grote organisaties gooien de overschot liever in de vuilnisbak dan het gratis weg te geven”, zegt een vrijwilliger.