Volledig scherm
Zodra het lichtje op de bodycam rood kleurt, is het toestel aan het filmen. © Klaas De Scheirder

Antwerpse agenten filmen interventies voortaan met bodycams: “Opgefokte mensen nemen meteen gas terug”

Het fietsteam Orida rijdt als eerste dienst van de Antwerpse politie rond met een bodycam op zijn uniform. Bij incidenten waarschuwen de agenten: “U wordt gefilmd” en zetten de camera aan. Zo wil de politie weerwerk bieden tegen de talloze gsm-filmpjes over vermeend politiegeweld op sociale media. 

Niet toevallig is het Orida-fietsteam de pionier om met bodycams te worden uitgerust. Twee jaar geleden werden agenten van Orida beschuldigd van zwaar politiegeweld tegen een zwangere vrouw bij een incident op de Turnhoutsebaan. Het incident was door een buurtbewoner gefilmd en op sociale media gezet.

Burgemeester Bart De Wever: “Achteraf bleek het filmpje te zijn bewerkt zodat onze Orida-agenten ten onrechte werden beschuldigd van geweld. Met de bodycam zal de politie zich voortaan kunnen verdedigen tegen dergelijke aanklachten.”

Quote

De camera voelt als een derde man die meekijkt. Een verdachte kan je niet meer van om het even wat beschuldi­gen

Hoofdinspecteur Tom Hertogs

Hoofdinspecteur Tom Hertogs van het Orida-team heeft de camera  uitvoerig getest. “Ik word er rustiger van bij interventies. Je bent zelfzekerder als je samen met je teamgenoot iemand interpelleert.   De camera voelt als een derde man die meekijkt. Een verdachte kan je niet meer van om het even wat beschuldigen.  Vooral tijdens de oudejaarsnacht heb ik dat gemerkt. Mensen hebben gedronken en reageren feller dan gewoonlijk. Zodra je waarschuwt dat de bodycam gaat filmen, nemen ook die opgefokte mensen wat gas terug.”

Hoek van 160°

De bodycam van de Antwerpse politie staat in stand-by. Alleen als de politieman het nodig vindt, schakelt hij het toestel in. De camera herneemt dan de laatste 30 seconden uit de stand-by stand en filmt verder. Zo komt meestal ook de aanleiding tot het filmen mee in beeld. De camera hangt een beetje schuin aan de niet-gewapende kant van het uniform.

Hoofdinspecteur Tom Hertogs: “De camera filmt sowieso 160° breed. Hij hangt schuin, omdat wij bij een incident een tactische houding aannemen en één voet achteruit zetten. De camera draait zo een beetje, zodat de persoon die wij controleren frontaal in beeld komt.”

Databank

De beelden worden na diensttijd in een databank geladen en gelogd met gegevens over tijdstippen en identiteit van de agent. Zijn er incidenten gebeurd, dan voegt de agent de beelden toe aan zijn proces-verbaal. Ook wie meent slachtoffer te zijn van politiegeweld, kan de beelden opvragen om een klacht in te dienen. 

Zijn er geen processen-verbaal of klachten, dan worden de beelden na dertig dagen gewist. In het andere geval worden de beelden gedurende één jaar bewaard. 

De Antwerpse politie rust eerst de interventieteams zoals het fietsteam, de noodhulp, snelleresponsteams(SRT) en de mobiele eenheid uit. Zij dragen hun bodycam permanent. Later krijgen ook wijkteams een bodycam maar zij hoeven de camera enkel te dragen, als zij dat nuttig vinden. 

In totaal koopt de politie 400 bodycams wat staat voor een investering van 1,3 miljoen euro. 

Tot slot, ook een burger mag een interventie van de politie te filmen. Geen enkele wet verbiedt dat.  Agenten zullen de filmers wel waarschuwen dat het filmpje niet zonder hun expliciete toelating op sociale media mag worden verspreid. “Het is daar dat de meeste filmers in de fout gaan”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. 

 1. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 2. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 3. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.