Volledig scherm
Een jihadist met een vlag van IS, archiefbeeld ter illustratie. © ANP

Antwerps stel krijgt vijf jaar cel voor deelname aan activiteiten IS

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Khava A. (30) en haar (toenmalige) partner Shamsti V. (38) veroordeeld tot vijf jaar cel en 8.000 euro boete voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Het Antwerpse stel was naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Beiden lieten verstek gaan op hun proces. De rechtbank beval hun onmiddellijke aanhouding.

De beklaagden waren in oktober 2014 met hun tweejarig zoontje naar Turkije gereisd om vervolgens de grens met Syrië over te steken. Shamsti V. had voor hun vertrek nog een lening afgesloten en had 31.500 euro cash afgehaald. Ze hadden zich in het kalifaat gevestigd en zich aangesloten bij Islamitische Staat.

Er waren voor hun vertrek al indicaties dat vooral Shamsti V. geradicaliseerd was. Khava A. moest een hoofddoek dragen, mocht niet werken of bij andere mannen in de buurt komen. Volgens zijn werkgever had hij anderen ook proberen overtuigen om de Koran te lezen.

Khava A. werd op 4 december 2016 gearresteerd toen ze samen met hun toen vierjarige zoon Turkije trachtte binnen te komen vanuit Syrië. Ze verklaarde dat Shamsti V. nog in Syrië zat en dat hij intussen opnieuw getrouwd zou zijn.

Detentiecentrum

Moeder en zoon werden naar een detentiecentrum in Izmir gebracht met het oog op een uitwijzing. Khava A. wilde echter niet terug naar België gaan en zou zich nu volgens haar broer, die nog contact met haar heeft, in Egypte bevinden. Ook haar dochtertje, dat in Syrië geboren werd, zou zich bij haar gevoegd hebben. De broer verklaarde dat Khava weg wilde uit Syrië. Ze mocht er het huis niet verlaten en was met de kinderen gaan lopen. Hij had ook gehoord dat Shamsti V. overleden was.

De rechtbank veroordeelde beide beklaagden tot vijf jaar cel. “Echtgenotes spelen een belangrijke rol binnen Islamitische Staat. Door in te staan voor de huishoudelijke taken en de opvoeding van de kinderen draagt zij er toe bij dat Shamsti V. kan strijden of zich hierop kan voorbereiden. Bovendien worden ook kinderen door Islamitische Staat opgeleid om zelf strijders te worden. In het strafdossier bevinden zich foto’s van een jongetje, gelijkend op hun zoontje, in camouflagekledij en met een wapen in de hand.”

  1. Verstrenging Antwerpse lage-emissiezone verrast in eerste maand toch nog ruim 14.000 chauffeurs

    Verstren­ging Antwerpse la­ge-emissiezo­ne verrast in eerste maand toch nog ruim 14.000 chauffeurs

    De verstrenging van de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen heeft in januari geleid tot 14.228 overtredingen door Belgische chauffeurs. Dat is 2,46 procent van het aantal auto’s dat de LEZ binnenreed. Toen de LEZ in 2017 werd ingevoerd, liep nog 5,7 procent van de chauffeurs tegen de lamp. “Vrolijk word ik er niet van, maar het toont wel aan dat de Antwerpenaar zich aanpast”, zo repliceerde schepen Tom Meeuws (sp.a) in de gemeenteraad op de kritiek van de oppositie.
  2. Wie wordt de beste topsporter van UAntwerpen? Drie genomineerden bekend

    Wie wordt de beste topsporter van UAntwerpen? Drie genomineer­den bekend

    De drie genomineerden voor de ‘Ererector Francis Van Loon Award’, waarmee de atleet of atlete met de meest verdienstelijke sportprestaties in combinatie met zijn of haar studie op de Universiteit Antwerpen wordt beloond zijn bekend: Sebastien De Meulemeester (Zwemmen - Fysica), Marion Decrop (Jiujitsu - Biomedische Wetenschappen) en Lise Jaques (Badminton - Revalidatiewetenschappen). Dinsdagavond valt het verdict.