Volledig scherm
RV © Jeff Verhelst overhandigt het boek aan Onderwijsschepen Jinnih Beels.

Antwerps stadsarchief krijgt ‘boek van Sinterklaas’ cadeau

Het Antwerpse stadsarchief is een waardevol stuk rijker: het inschrijvingsregister van het schooltje in het verdwenen polderdorp Wilmarsdonk. “Het 100 jaar oude register raakte in de jaren 80 in onbruik”, zegt Jeff Verhelst (50), die het boek bij zijn overleden moeder vond. “Daarna deed het nog jarenlang dienst als … boek van Sinterklaas.”

De moeder van Jeff Verhelst overleed vorig jaar. Bij het opruimen van haar woning vond Jeff een groot, oud, stoffig boek. Het ging om het inschrijvingsregister van het schooltje in het verdwenen polderdorp Wilmarsdonk. De vader van Jeff, Jos Verhelst, was er de eerste directeur geweest.

Quote

Het register leert ons bijvoor­beeld over diversi­teit in Antwerpen. Aan de hand van het inschrij­vings­re­gis­ter kan je bijvoor­beeld haarfijn nagaan wanneer de eerste Turkse of Marokkaan­se kindjes in onze klassen kwamen

Jeff Verhelst

“In het boek staan álle namen van de kinderen die vanaf 1915 naar het schooltje zijn gegaan. Ook de ouders en hun beroepen staan erin”, vertelt Jeff. “In het register vinden we ook een aantal bekende namen. De ouders van oud-schepen Tuur Van Wallendael bijvoorbeeld. Of die van oud-schepen Yvonne Julliams en Jos Verhaegen, de bezieler van Germinal Beerschot.”

Volledig scherm
RV © Het Antwerpse stadsarchief is een waardevol stuk rijker: het inschrijvingsregister van het oude schooltje in het verdwenen polderdorp Wilmarsdonk. In het boek staan álle namen van de kinderen die vanaf 1915 naar het schooltje zijn gegaan.

In 1961 werd het schooltje in Wilmarsdonk omgevormd tot een school waar uitsluitend bijzonder onderwijs wordt gegeven. Door de uitbreiding van de Antwerpse haven moest het gebouw enkele jaren later alweer - samen met het hele polderdorp - afgebroken worden. De school verhuisde daarop naar het Bouckenborghpark in Merksem en kwam in 1980 naar de Burchtse Weel op de Antwerpse Linkeroever. Daar ligt de school, die we vandaag onder de naam ‘De Leerexpert’ kennen, nog steeds.

Stoute kinderen

“De namen zijn tot midden jaren tachtig netjes in het boek bijgehouden”, zegt Jeff. “Maar daarna is het inschrijvingsregister - vermoedelijk door de komst van de computer - in onbruik geraakt. Gelukkig kreeg het register een tweede leven als … boek van Sinterklaas. Een idee van mijn vader, die ook tijdens zijn pensioen ‘zijn’ school moeilijk kon loslaten. Om de kinderen te vermaken ging hij elk jaar voor Sinterklaas spelen. Hij keek dan in het boek om na te gaan of er stoute kinderen waren geweest.”

Na het overlijden van Jos Verhelst belandde het boek in het midden van de jaren 90 op de zolder van de moeder van Jeff. “Mijn moeder heeft het nooit willen wegdoen”, zegt Jeff. “Ze besefte heel goed dat het om een uniek historisch document ging. Het register leert ons bijvoorbeeld over diversiteit in Antwerpen. Aan de hand van het inschrijvingsregister kan je bijvoorbeeld haarfijn nagaan wanneer de eerste Turkse of Marokkaanse kindjes in onze klassen kwamen.”

Volledig scherm
RV © Het Antwerpse stadsarchief is een waardevol stuk rijker: het inschrijvingsregister van het oude schooltje in het verdwenen polderdorp Wilmarsdonk.

Na zijn vondst contacteerde Jeff de Antwerpse stadsdiensten. Hij wilde het boek graag teruggeven aan de stad. Schepen voor Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) reageerde enthousiast en organiseerde woensdagochtend – niet toevallig in De Leerexpert op Linkeroever – een officieel overhandigingsmoment. Het boek krijgt nu een plekje in het Antwerpse FelixArchief.

“Het is voor mij een heel interessant document”, zegt schepen Beels. “Niet alleen omdat het een waardevol aandenken is aan de ‘dorpsschool’ van het oude dorp Wilmarsdonk. Maar het geeft ook een inkijk in hoe onze stad en haar bevolking veranderd zijn in deze decennia, zowel naar afkomst als beroepen van onze bewoners. Ik ben Jeff dankbaar dat hij me contacteerde en dat we het boek nu als stad kunnen bewaren.”

Volledig scherm
RV © Het Antwerpse stadsarchief is een waardevol stuk rijker: het inschrijvingsregister van het oude schooltje in het verdwenen polderdorp Wilmarsdonk. In het boek staan álle namen van de kinderen die vanaf 1915 naar het schooltje zijn gegaan.
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gestolen nummerplaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Gestolen nummer­plaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Een interventiepatrouille van de politie merkte vrijdagavond in de omgeving van de Tweegezusterslaan een bromfietser op die moeite had om zijn tweewieler onder controle te houden. De patrouilleploeg kon de man tegenhouden en toen ze achter de documenten vroegen, bleek de bestuurder die niet bij te hebben. De nummerplaat op de bromfiets bleek bovendien gestolen te zijn. In de bak van de brommer werd nog een andere gestolen nummerplaat en een gestolen rijbewijs aangetroffen. Ook de brommer zelf bleek gestolen. De bestuurder had ook nog eens drugs op zak.
 2. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 3. Fotograaf Stephan Vanfleteren houdt overzichtstentoonstelling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”
  PREMIUM

  Fotograaf Stephan Vanflete­ren houdt overzichts­ten­toon­stel­ling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.