Schepen Fons Duchateau verhuisde zijn bureau tijdelijk naar de badkamer. "Mijn gezin leeft boven, ik beneden."
Volledig scherm
PREMIUM
Schepen Fons Duchateau verhuisde zijn bureau tijdelijk naar de badkamer. "Mijn gezin leeft boven, ik beneden." © RV/Jan Aelberts

Antwerps schepen Fons Duchateau openhartig over corona: “Tien dagen koorts en zeven kilo kwijt”

Schepen voor Gezondheids- en Seniorenzorg Fons Duchateau (N-VA), sinds twee weken helaas ervaringsdeskundige van het coronavirus, doet ook de serviceflats op slot. “Niemand mag er in of uit, privéwoning of niet”, zegt Duchateau. “Al redden we hier maar 20 levens mee, dan nog is het het waard.” De schepen vertelt open over zijn eigen ervaring. “Nog nooit ben ik zo ziek geweest. Na tien dagen koorts ben ik 7 kilo kwijt. Was ik 30 jaar ouder, dan had ik dit wellicht niet overleefd.”

Hij leeft nog altijd op veilige afstand van vrouw en kinderen, in hetzelfde huis, maar een etage lager. Zijn bureau installeerde hij in de badkamer. Gesproken wordt er van op afstand of via het scherm. Na tien dagen afzien herstelt de schepen goed, de koorts is gaan liggen. Het interview verloopt, natuurlijk, over de telefoon. Duchateau klinkt vastberaden. De serviceflats moeten op slot. “De gemiddelde leeftijd is er 80 jaar. Dat blijft de grootste risicogroep. Er is dan ook geen excuus om die mensen niet te beschermen.”

Kan u de serviceflats zomaar laten afsluiten?

“We zagen de afgelopen weken dat er nog te veel passage was. Hele gezinnen die met kinderen op bezoek kwamen bij oma en opa. Ook de mensen zelf deden nog te veel verplaatsingen die in deze tijd echt niet te verantwoorden zijn. Gisteren nog hebben we twee jongeren uit een serviceflat gehaald. Ze woonden in bij een bejaarde. Overdag liepen ze op straat en ’s avonds kwamen ze in contact met de meest kwetsbare groep. Dat is toch hallucinant?”

Quote

Tien dagen lang heb ik me hondsellen­dig gevoeld. Nooit ben ik zó ziek geweest. Ook mijn gezin was de eerste dagen bang

Fons Duchateau, schepen van Gezondheids- en seniorenzorg (N-VA)
 1. Benno Bernard: “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen” 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  Benno Bernard: “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen” 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 2. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.
 3. Fitness FitalityClubs biedt online trainingsplatform
aan voor zorgverleners

  Fitness Fitality­Clubs biedt online trainingsplatform aan voor zorgverle­ners

  De vijf Antwerpse FitalityClubs bieden vanaf maandag 6 april hun gezamenlijke trainingsplatform FitalityClubs Online Community (FOC) gratis aan voor alle zorg- en hulpverleners, ongeacht of ze lid zijn van een van deze clubs, en dit voor de volledige duur van de coronacrisis. Wie werkzaam is in de zorg, kan een toelatingsverzoek sturen naar de gesloten Facebookgroep FitalityClubs Online Community met het begeleidende bericht “Ik ben zorgverlener”.