Illustratiebeeld. De LEZ in Antwerpen.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. De LEZ in Antwerpen. © Joel Hoylaerts / Photo News

Antwerpen schort LEZ tijdelijk op: “Camera’s blijven werken, maar voorlopig geen boetes”

Stad Antwerpen schort tijdelijk zijn lage-emissiezone op. Wie de zone binnenrijdt, krijgt voorlopig geen boete. De regel geldt met terugwerkende kracht vanaf 14 maart.

“Door de coronacrisis is het aanbod van het openbaar vervoer sterk ingeperkt”, klinkt het bij de stad. “De stad Antwerpen wil daarom bestuurders die een essentiële verplaatsing moeten doen met een niet-toegelaten voertuig tot nader order niet langer beboeten voor het binnenrijden van de LEZ. Daarnaast is ook het betalend parkeren op openbaar domein tijdelijk niet meer van kracht. Het cameranetwerk blijft actief, maar inbreuken worden niet meer bestraft. Deze regeling geldt voor alle niet-toegelaten voertuigen die sinds 14 maart de zone binnenreden.”

Gratis parkeren

Daarnaast moeten bestuurders vanaf morgen, woensdag 25 maart, niet meer betalen om te parkeren op het openbaar domein in de stad. Foutief, hinderlijk of asociaal parkeergedrag zal nog wel beboet worden.

“De stad wil met deze tijdelijke maatregelen in eerste instantie alle medisch personeel, andere hulpverleners en mantelzorgers maximaal faciliteren bij hun verplaatsingen. Afhankelijk van de bediening van het openbaar vervoer wordt bekeken hoe lang deze maatregelen worden aangehouden.”

  1. William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een auto-immuunziekte, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een au­to-immuunziek­te, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    Nu we met z’n allen zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, kozen veel studenten toch niet voor hun échte kot om in quarantaine te gaan, maar voor hotel mama. Studenten William en Lore (beiden 22) blijven wél wekenlang op kot in Antwerpen, ver weg van hun gezin, en dat om verschillende redenen. “Alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, klinkt het bij de Universiteit Antwerpen.
  2. Tekort aan voedselpakketten, terwijl dienstencentra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    Tekort aan voedselpak­ket­ten, terwijl diensten­cen­tra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    De voedselbanken in heel Vlaanderen zitten in moeilijke papieren. Door de coronacrisis moeten zij het met veel minder giften stellen waardoor ze minder mensen kunnen helpen met een voedselpakket. En dat zorgt soms voor schrijnende toestanden waarbij mensen in armoede plots helemaal van de radar dreigen te verdwijnen. “Nochtans is er genoeg voedsel maar grote organisaties gooien de overschot liever in de vuilnisbak dan het gratis weg te geven”, zegt een vrijwilliger.