Dit jaar lagen er al 14 zeecruiseschepen aan de kaaien tijdens de zomermaanden en dat was goed voor 10.861 passagiers
Volledig scherm
Dit jaar lagen er al 14 zeecruiseschepen aan de kaaien tijdens de zomermaanden en dat was goed voor 10.861 passagiers © Klaas De Scheirder

Antwerpen blikt terug op geslaagd toeristisch zomerseizoen: “Traag gestart maar EK hockey maakte alles goed”

Tal van trekpleisters, hotels en evenementen in de binnenstad kijken terug op een goede zomer. De pieken lagen tijdens de laatste week van juni en op 15 en 18 augustus, met de vele evenementen in de Antwerpse binnenstad zoals Antwerp Pride en het Bollekesfeest.

Antwerpen kan terugblikken op een geslaagde toeristische zomer. Ook de hotelsector blikt tevreden terug. Ongeveer één op drie van de dagjesmensen in Antwerpen kwam uit het buitenland, met de buurlanden op kop. Bijna de helft van de buitenlandse bezoekers komt uit Nederland; en Frankrijk en Duitsland nemen elk bijna 10 procent voor hun rekening. 

Grote evenementen zoals Antwerp Pride, de twee weekends van Tomorrowland en het EK Hockey zorgden voor extra overnachtingen in de stad. De gemiddelde kamerbezetting lag op bijna 75 procent, een lichte daling tegenover 2018, maar nog steeds beter dan het gemiddelde van 73 procent in 2017. Dat terwijl de gemiddelde kamerprijs steeg met 2,6 procent tot gemiddeld 93 euro.

Met dank aan EK hockey

“In de eerste 14 dagen van de maand juli was er een duidelijke daling merkbaar in de Antwerpse hotels en werd er gevreesd voor een slechte zomer. Deze mindere dagen werden bijna helemaal goed gemaakt door zowel het succes van de twee weekends Tomorrowland maar vooral door het grote succes van het EK hockey. Gedurende deze week haalden de hotels een hogere bezettingsgraad en een hogere gemiddelde kamerprijs dan gedurende andere zomerse weekdagen”, vertelt Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Association.

Tomorrowland zorgde voor heel wat hotelovernachtingen in Antwerpen
Volledig scherm
Tomorrowland zorgde voor heel wat hotelovernachtingen in Antwerpen © Joel Hoylaerts / Photo News

Cruises

Net zoals de voorbije jaren komen de zeecruises graag langs in Antwerpen. Dit jaar lagen er al 14 zeecruiseschepen aan de kaaien en dat was goed voor 10.861 passagiers. In het najaar komen er nog eens 19 schepen langs. In totaal zal de Scheldestad dit jaar 8 zeecruises meer verwelkomen dan in 2018. Verder deden 210 riviercruises Antwerpen aan met in toaal 22.123 passagiers.

Visit Antwerpen

Visit Antwerpen ontving deze zomer circa 105.000 bezoekers in de infokantoren in het station Antwerpen-Centraal en op de Grote Markt. Het infopunt op de Grote Markt trekt met bijna 58.000 bezoekers de meeste mensen aan. De nieuwe brandstore in het station Antwerpen-Centraal werd deze zomer door ruim 46.000 mensen bezocht. De omzet van de verkoop van souvenirs op beide locaties steeg met 7%.

Nieuwkomer Chocolate Nation

Met ruim 25.000 bezoekers deze zomer, is het duidelijk dat Belgische chocolade heel geliefd is bij zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Bezoekers van het grootste Belgische chocolademuseum ter wereld zijn er vooral onder de indruk van het interactieve aspect van het belevingsmuseum en uiteraard ook van de vele chocolade-proeverijen. Deze zomer introduceerde het museum bovendien 2 bijkomende talen voor de audiogidsen, en werden er gethematiseerde workshops georganiseerd die letterlijk en figuurlijk gesmaakt werden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen
  PREMIUM

  Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen

  Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, begint ook de horecawereld zich vol ongeduld in de handen te wrijven. Op 8 juni zouden de restaurants en cafés immers weer open mogen, maar overal rijst de vraag: onder welke omstandigheden? In de grootsteden beweegt één en ander, zoals in Kortrijk, waar ze bezig zijn met een ‘Terrassen XXL’-plan. Overal zullen daar grotere en meer gespreide terrassen komen en sommige buurten worden zelfs verkeersvrij gemaakt. Ook andere Vlaamse steden schieten in actie. Dit zijn hun plannen.
 2. Supportersfederatie Beerschot had match tegen Leuven liever vroeger gespeeld: “Pas week voor start competitie weten we of we in 1A of 1B spelen”

  Supporters­fe­de­ra­tie Beerschot had match tegen Leuven liever vroeger gespeeld: “Pas week voor start competitie weten we of we in 1A of 1B spelen”

  De kogel is door de kerk: op 1 of 2 augustus spelen OH Leuven en Beerschot om een plek in 1A. Beerschot won de heenmatch met 1-0. Het kan in Leuven dus nog alle richtingen uitgaan. Toch had de supportersfederatie de wedstrijd vroeger gespeeld zien worden. “Zeven dagen voor aanvang van de competitie in 1A is dit zelfmoord voor de club.”
 3. 
Oplossing in de maak voor Antwerps koppel in Marokkaanse lockdown: “Misschien deze week naar huis”
  PREMIUM

  Oplossing in de maak voor Antwerps koppel in Marokkaan­se lockdown: “Misschien deze week naar huis”

  Het Antwerpse koppel dat sinds maart door de lockdown vastzit op een camping in het Marokkaanse binnenland, kan met wat geluk nog deze week naar huis. Na gesprekken tussen de Belgische ambassade en de Marokkaanse overheid zouden Irène Cardinaels (66) en Henri Laurent (69) de toelating krijgen om naar Tanger Med aan de Straat van Gibraltar te rijden. In het beste geval wacht hen donderdag 28 mei al een overtocht met een ferry.