Volledig scherm
Demonstratie van Animal Rights tegen de trofeejacht. © Photo News

Animal Rights voert actie tegen wereldwijd fenomeen van ‘trophy hunting’

Op de Groenplaats in Antwerpen hebben een dertigtal leden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights vrijdag actiegevoerd tegen het fenomeen van ‘trophy hunting’. Animal Rights vraagt onder meer een invoerverbod van jachttrofeeën, een verbod voor Belgische bedrijven om eraan deel te nemen en meer inspanningen van België op het internationale toneel om de jacht te laten verbieden.

‘Trophy hunting’ of sportjacht is een erg controversiële vorm van recreatie waarbij jacht wordt gemaakt op - meestal - wilde dieren die er zo imposant mogelijk uitzien, om dan vervolgens met het gedode dier te kunnen poseren voor een foto en trofeeën zoals het hoofd, de slagtanden, de horens of andere lichaamsdelen mee naar huis te nemen. Zo’n jachtpartij kost vaak duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Vooral soortgelijke praktijken in Afrika kwamen de voorbije jaren meermaals in het nieuws, maar volgens Animal Rights gaat het om een globaal fenomeen.

“De lijst van dieren waarop trofeejagers het hebben gemunt is eindeloos”, zegt Rowena Vanroy van Animal Rights. “Olifanten, giraffen, zebra’s, jaguars, ijsberen, leeuwen, buffels, noem maar op. Zelfs in Europa worden er heel wat jachtreizen georganiseerd, waarbij jagers everzwijnen, herten of vossen massaal afslachten. Voor ons maakt het niet uit om welke diersoort het gaat: geen enkel dier verdient om een pijnlijke dood te sterven voor het plezier van jagers.”

Drogredenen

Animal Rights hekelt ook de “drogredenen” die trofeejagers zouden gebruiken. “Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze alleen oude en zwakke dieren doden, maar niemand betaalt 25.000 euro om een oude olifant die op sterven na dood is uit zijn lijden te verlossen”, zegt Vanroy.

Animal Rights is enkele weken geleden een petitie gestart voor een verbod op het invoeren van jachttrofeeën. Dat leverde al 9.000 handtekeningen op.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 2. Fotograaf Stephan Vanfleteren houdt overzichtstentoonstelling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”
  PREMIUM

  Fotograaf Stephan Vanflete­ren houdt overzichts­ten­toon­stel­ling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.