Volledig scherm
Politie Antwerpen © BELGA

Al 3.000 kandidaat-inspecteurs sinds start aanwervingsprogramma in 2016

De lokale politie van Antwerpen verwelkomt de drieduizendste kandidaat-inspecteur in drie jaar tijd. Met het project ‘Eigen Werving’ startte de politie in 2016 haar rektruteringscampagne. Ongeveer tien percent van alle kandidaten slaagt voor de opleidingsproeven.

De lokale politie van Antwerpen investeert in de eigen werving om haar korps op peil te houden. “Door gericht te rekruteren en door een kwaliteitsvol voortraject aan te bieden willen we zoveel mogelijk mensen overtuigen om aan de slag te gaan als inspecteur bij ons”, klinkt het bij de Antwerpse politie. “Het korps investeert in de opleiding, het loon en het materiaal van de aspiranten, die zich in ruil engageren om voor minstens acht jaar aan de slag te gaan bij ons.”

In drie jaar tijd hebben drieduizend kandidaten zich ingeschreven om via het project Eigen Werving deel te nemen aan de toelatingsproeven voor inspecteur van de politie. De kandidaten zijn gemiddeld 26 jaar oud en één op de vier is vrouw. Van al die kandidaten zijn 308 aspiranten of iets meer dan tien percent begonnen aan hun opleiding. Daarmee ligt het slaagpercentage voor de toelatingsproeven in Antwerpen hoger dan het federale gemiddelde.

63% van de aspiranten heeft een diploma middelbaar onderwijs, 31% een bachelordiploma en 6% een universitaire master. Sinds de start van het project in 2016 zijn al elf klassen uit Antwerpen van start gegaan op de politieschool Campus Vesta in Ranst. 109 voormalige aspiranten zijn inmiddels aan de slag gegaan als inspecteur bij PZ Antwerpen. 159 aspirant-inspecteurs studeerden af en zijn aan de slag als probatiestagiair in het korps. Alle kandidaten hebben de Belgische nationaliteit waarvan bijna één op vijf roots heeft in het buitenland.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gestolen nummerplaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Gestolen nummer­plaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Een interventiepatrouille van de politie merkte vrijdagavond in de omgeving van de Tweegezusterslaan een bromfietser op die moeite had om zijn tweewieler onder controle te houden. De patrouilleploeg kon de man tegenhouden en toen ze achter de documenten vroegen, bleek de bestuurder die niet bij te hebben. De nummerplaat op de bromfiets bleek bovendien gestolen te zijn. In de bak van de brommer werd nog een andere gestolen nummerplaat en een gestolen rijbewijs aangetroffen. Ook de brommer zelf bleek gestolen. De bestuurder had ook nog eens drugs op zak.
 2. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 3. Fotograaf Stephan Vanfleteren houdt overzichtstentoonstelling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”
  PREMIUM

  Fotograaf Stephan Vanflete­ren houdt overzichts­ten­toon­stel­ling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.