Volledig scherm
1202019 Antwerpen biteback Actie van Biteback op de meir in Antwerpen © Klaas De Scheirder

“Achter elk glas koemelk schuilt dierenleed”: Bite Back voert actie met plantaardige proevertjes

Melk is goed voor elk? Dierenrechtenorganisatie Bite Back denkt daar duidelijk anders over. In hun rapport ‘Uitgemolken’ wijzen ze op het dierenleed dat de melkindustrie veroorzaakt. Voorbijgangers kregen zaterdag op de Meir plantaardige alternatieven voor koemelk aangeboden, zoals melk en yoghurt van soya, haver, rijst en amandel.

De actie van Bite Back was van een braver kaliber dan gewoonlijk. Maar hun boodschap was er niet minder scherp om. Koeien kunnen uiteraard alleen melk geven als ze kalveren krijgen. Zo’n kalf wordt meteen na de geboorte gescheiden van zijn moeder en moet het stellen met kunstmelk of melkpoeder dat ongeschikt is voor menselijke consumptie. 

Stiertjes gaan na twee maanden naar de slacht als kalfsvlees. Volgens Bite Back produceert een melkkoe nu zeven keer meer melk dan ze nodig heeft om een kalf te voeden. Wat dan weer leidt tot uierontsteking, klauwziekte en vruchtbaarheidsproblemen.

In België zijn er zowat een half miljoen melkkoeien.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 2. Fotograaf Stephan Vanfleteren houdt overzichtstentoonstelling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”
  PREMIUM

  Fotograaf Stephan Vanflete­ren houdt overzichts­ten­toon­stel­ling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.