Volledig scherm
De ABVV-mars trekt door Antwerpen voor meer koopkracht. © BELGAONTHESPOT

ABVV-mars trekt door Antwerpen voor meer koopkracht

Ongeveer 1.200 militanten van de socialistische vakbond ABVV hebben dinsdag in Antwerpen deelgenomen aan een mars voor meer koopkracht. De actievoerders eisten onder meer een minimum uurloon van 14 euro en een minimumpensioen van 1.500 euro.

De manifestatie vertrok dinsdagvoormiddag van de Bolivarplaats aan het Vlinderpaleis en ging zo door de stad richting de Groenplaats. “Wij laten vandaag onze stem horen om onze eisen voor meer koopkracht en meer gelijkheid kracht bij te zetten”, speechte ABVV-secretaris Miranda Ulens. “Er zijn meerdere rapporten van officiële instanties dat de laatste vijf jaren van deze Zweedse regering, de mensen in België koopkracht hebben verloren. In Europa hangen we aan het einde van het peloton.”

De actiedag van 14 mei vormt het slotstuk van een langere campagne voor meer koopkracht van het ABVV, waarbij op de veertiende van elke maand acties werden gedaan. Dat is een verwijzing naar de strijd voor een minimum uurloon van 14 euro. “We gaan met die eis binnenkort opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten”, zegt Ulens.

Volgens Dirk Schoeters, algemeen secretaris van ABVV Antwerpen, verbergen de regeringspartijen een daling van de koopkracht achter een kleine nettoloonsverhoging. “Die hebben de werknemers en sociaal verzekerden meer dan zelf betaald met een indexsprong, hogere facturen, minder openbare dienstverlening en minder sociale bescherming. Net zoals de werknemers ook nog de begrotingstekorten mogen betalen die het gevolg zijn van de cadeaus aan werkgevers en bedrijven.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Meyrem Almaci (Groen): “Vliegschaamte is niet nodig, maar gééf mensen eindelijk alternatieven”
    PREMIUM

    Meyrem Almaci (Groen): “Vlieg­schaam­te is niet nodig, maar gééf mensen eindelijk alternatie­ven”

    Nooit stond Groen er zo goed voor. De partij surft op de klimaathype, al neemt ze ook risico’s. Zoals: de slimme kilometerheffing en het vervangen van de salariswagen door het mobiliteitsbudget. In de peilingen is Groen de tweede grootste. Voorzitster Meyrem Almaci trekt de lijst in Antwerpen. Misschien wordt ze wel minister-president. “Wie wélke ambitie heeft, laat ik aan journalisten over. Ons verhaal draait rond een menselijker, eerlijker en gezonder beleid.”