Volledig scherm
De ABVV-mars trekt door Antwerpen voor meer koopkracht. © BELGAONTHESPOT

ABVV-mars trekt door Antwerpen voor meer koopkracht

Ongeveer 1.200 militanten van de socialistische vakbond ABVV hebben dinsdag in Antwerpen deelgenomen aan een mars voor meer koopkracht. De actievoerders eisten onder meer een minimum uurloon van 14 euro en een minimumpensioen van 1.500 euro.

De manifestatie vertrok dinsdagvoormiddag van de Bolivarplaats aan het Vlinderpaleis en ging zo door de stad richting de Groenplaats. “Wij laten vandaag onze stem horen om onze eisen voor meer koopkracht en meer gelijkheid kracht bij te zetten”, speechte ABVV-secretaris Miranda Ulens. “Er zijn meerdere rapporten van officiële instanties dat de laatste vijf jaren van deze Zweedse regering, de mensen in België koopkracht hebben verloren. In Europa hangen we aan het einde van het peloton.”

De actiedag van 14 mei vormt het slotstuk van een langere campagne voor meer koopkracht van het ABVV, waarbij op de veertiende van elke maand acties werden gedaan. Dat is een verwijzing naar de strijd voor een minimum uurloon van 14 euro. “We gaan met die eis binnenkort opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten”, zegt Ulens.

Volgens Dirk Schoeters, algemeen secretaris van ABVV Antwerpen, verbergen de regeringspartijen een daling van de koopkracht achter een kleine nettoloonsverhoging. “Die hebben de werknemers en sociaal verzekerden meer dan zelf betaald met een indexsprong, hogere facturen, minder openbare dienstverlening en minder sociale bescherming. Net zoals de werknemers ook nog de begrotingstekorten mogen betalen die het gevolg zijn van de cadeaus aan werkgevers en bedrijven.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Bewoner bezorgd om staat flatgebouw: “Vocht, ongedierte en afbrokkelend beton. We rotten hier weg”
  PREMIUM

  Bewoner bezorgd om staat flatgebouw: “Vocht, ongedierte en afbrokke­lend beton. We rotten hier weg”

  Hij is het op z’n zachtst gezegd beu, de 53-jarige Michel Roosenbroeck. “Ons flatgebouw verkommert”, zegt Michel. “Beton brokkelt af en balkons kreunen onder het vocht. De muizen hebben de veertiende etage bereikt. De eigenaar ligt er niet wakker van.” Die eigenaar, de nv E.G.L.I. ontkent de problemen. “Sommige bewoners moeten zelf verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het daar.
 2. Arts en politicus Dirk Van Duppen, getroffen door pancreaskanker, krijgt warm eerbetoon op ManiFiesta

  Arts en politicus Dirk Van Duppen, getroffen door pancreas­kan­ker, krijgt warm eerbetoon op ManiFiesta

  Tien dagen geleden maakte de Deurnese arts en PVDA-politicus Dirk Van Duppen (63) bekend dat hij aan een ongeneeslijke pancreaskanker lijdt. Er rest hem enkel palliatieve chemo. Zondag vond hij nog de kracht om het debat ‘Samenleven doe je niet alleen’ in te leiden op de tiende ManiFiesta, het jaarlijks ‘Festival van de solidariteit’ in Bredene. Het publiek reageerde ontroerd.