Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Joris Vergauwen

Aanmeldingsperiode Antwerps basisonderwijs loopt bijna ten einde

Ouders die hun kind volgend schooljaar willen laten schoollopen in een Antwerpse school hebben nog een kleine week om hun kind aan te melden. Voor het eerste jaar secundair en buitengewoon kleuter- en lager onderwijs loopt de aanmeldperiode tot en met 3 april.

Het Lokaal Overleg Platform (LOP) basis Antwerpen herinnert ouders die hun kind nog niet aanmeldden, om dat nog te doen. Via aanmeldingsplatform www.meldjeaan.antwerpen.be kunnen ouders de Antwerpse scholen rangschikken volgens voorkeur, nadien worden de plaatsen toegewezen.

Door de coronamaatregelen werden alle lessen geschorst maar dit heeft geen invloed op de periode van aanmelding. Voor het gewoon kleuter- en lager onderwijs loopt die aanmelding tot dinsdag 31 maart om 17 uur. Voor het eerste jaar van het gewoon secundair onderwijs en buitengewoon kleuter- en lager onderwijs kan men aanmelden tot 3 april om 17 uur.

Ouders zitten met vragen

Doordat de fysieke infomomenten niet kunnen doorgaan, zitten heel wat ouders nog met vragen over de schoolkeuze. Scholen en CLB’s doen er alles aan om ouders zo goed mogelijk te informeren. Ouders met vragen over de aanmeldprocedure kunnen elke werkdag van 9 tot 16 uur bij de helpdesk terecht, voor vragen over de school zelf of leerprojecten kunnen ze de scholen contacteren via hun website of telefonisch.

“We hebben nog geen signalen gekregen dat ouders klagen dat ze geen info vinden”, zegt Luc Tesseur, voorzitter LOP basis Antwerpen. “Het persoonlijk contact met de school valt nu weg, maar we zitten in een uitzonderlijke situatie. Positief is wel dat er door die coronamaatregelen sowieso nergens gekampeerd wordt. Wij hadden alle maatregelen getroffen om dat tegen te gaan maar door het samenscholingsverbod en de sociale afstand blijven mensen weg.”

Geografische spreiding

Er is cijfermatig voldoende plaats in de Antwerpse basisscholen, al zou de geografische spreiding van de scholen hier en daar voor problemen kunnen zorgen. “We doen alleszins ons uiterste best om ieder kind te plaatsen, en kinderen die toch nog uit de boot zouden vallen, gaan we individueel aan een plaatsje helpen.”

Voor het buitengewoon basisonderwijs wordt bij de CLB’s en de scholen voor buitengewoon onderwijs permanentie voorzien. Ouders kunnen telefonisch contact opnemen met het CLB dat het verslag voor hun kind uitreikt(e) of met een school voor buitengewoon basisonderwijs en samen met hen de aanmelding in orde brengen. Voor het buitengewoon secundair onderwijs organiseren de scholen de inschrijvingen zelf. Ouders van kinderen die zijn aangemeld, krijgen een bericht zodra de plaatsen toegekend zijn. Daarin wordt ook uitgelegd hoe de concrete inschrijving in de toegewezen school verloopt. 

 1. Benno Bernard: “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen” 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  Benno Bernard: “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen” 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 2. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.
 3. Fitness FitalityClubs biedt online trainingsplatform
aan voor zorgverleners

  Fitness Fitality­Clubs biedt online trainingsplatform aan voor zorgverle­ners

  De vijf Antwerpse FitalityClubs bieden vanaf maandag 6 april hun gezamenlijke trainingsplatform FitalityClubs Online Community (FOC) gratis aan voor alle zorg- en hulpverleners, ongeacht of ze lid zijn van een van deze clubs, en dit voor de volledige duur van de coronacrisis. Wie werkzaam is in de zorg, kan een toelatingsverzoek sturen naar de gesloten Facebookgroep FitalityClubs Online Community met het begeleidende bericht “Ik ben zorgverlener”.