Volledig scherm
Het A-koor zong zondag in de Toren van Babel aan de voormalige slachthuissite in de Damwijk. © CVDP

A-koor zingt Arabisch lied met westers sausje om culturen te verbinden

Het A-koor zong zondagnamiddag in de Toren van Babel aan de voormalige slachthuissite in de Damwijk. De zangers werken aan een muzikaal en multicultureel project ‘Eén Stad!’, waarmee ze Antwerpenaren van verschillende culturen willen verbinden via muziek.

De Toren van Babel is een project van kunstenaarscollectief Rooftoptiger en stadsdichter Maud Vanhauwaert. Elke zondag van augustus tot september is iedereen er welkom op de praatsalons, waarin Maud het met interessante gasten heeft over de verschillende talen in Antwerpen. Ze schreef ook een gedicht dat elke week in de Toren vertaald wordt in een andere taal.

Zondag traden 25 zangers van het A-koor op bij de Toren van Babel. Ze zongen Hebreeuwse muziek, een Arabische hit met een verwesterd refrein en een lied uit Lapland met alleen maar klanken. Dirigent Patrick Windmolders vertelt over hun multiculturele project: “Samen met kinderkoor Sterling en moslimkoor Rissala zullen we op 20 oktober het gedicht ‘Eén Stad!’ van Maud Vanhauwaert zingen. Het stuk wordt gecomponeerd door Wim Henderickx en aangevuld met Joodse invloed door Joëlle Strauss en met Arabische invloed door Moufadhel Adhoum.”

Het A-koor is een 50-koppig gemengd koor met als thuisbasis de Dageraadplaats. Ze zingen koormuziek van verschillende tijden en stijlen en nemen om de vier jaar deel aan de provinciale koorwedstrijden in Antwerpen. Iedereen die graag zingt en wat zangervaring heeft is er welkom.

De première van hun nieuwe internationale compositie zal doorgaan op 20 oktober in ’t Werkhuys in Borgerhout. Alle info hierover vind je op www.a-koor.be.

Volledig scherm
De Toren van Babel aan de voormalige slachthuissite in de Damwijk. © CVDP
Volledig scherm
Patrick Windmolders, dirigent van het A-koor te gast in het praatsalon van Maud Vanhauwaert in de Toren van Babel. © CVDP
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Achter de schermen van Cultuurmarkt heerst financiële ongerustheid: Fakkeltheater vreest wegvallen subsidies

  Achter de schermen van Cultuur­markt heerst financiële ongerust­heid: Fakkelthea­ter vreest wegvallen subsidies

  Duizenden bezoekers hebben hun ogen de kost gegeven op de jaarlijkse Cultuurmarkt. De hele Antwerpse binnenstad vormde het decor voor honderden cultuurhuizen die hun programma voor het komende seizoen voorstellen. Dankzij een (opnieuw) erg warme zomerdag was de sfeer erg goed. Toch is het niet alleen peis en vree. Het Fakkeltheater hoopt nog steeds opnieuw op Vlaams geld om de toekomst van het populaire theaterhuis veilig te stellen.
 2. Fietsdief (41) verstopt zich onder auto

  Fietsdief (41) verstopt zich onder auto

  Een bewoner van de Haantjeslei belde zaterdagnacht de politie omdat ze zag hoe twee mannen verschillende fietsen weghaalden uit de straat. Bij aankomst van de politie zetten beide verdachten het op een lopen. Eén van de verdachten kon in de Lemméstraat gevat worden. Hij had zich onder een auto verstopt, maar kon na een schermutseling door de inspecteurs geboeid worden. Hij verklaarde zelf dat hij te veel drugs had gebruikt en daarom geen controle had over zijn acties. Na een controle bleek de 41-jarige man nog geseind te staan ook omdat hij nog een gevangenisstraf moet uitzitten.
 3. Motorrijder zonder helm en met overdreven snelheid knalt op wagen

  Motorrij­der zonder helm en met overdreven snelheid knalt op wagen

  Op de Rijnkaai ter hoogte van de Amsterdamstraat is zaterdagnacht een man van 38 jaar zwaargewond geraakt toen hij, rijdend op een brommer, op een wagen knalde die bezig was met een parkeermanoeuvre. De man kwam zwaar ten val en bloedde hevig. Een ploeg van het politiewijkteam kon de man de eerste zorgen aanbieden door een tourniquet aan te leggen in afwachting van de medische hulpdiensten. De man bleek rond te rijden zonder helm. Volgens een getuige had hij eerder al een rood licht genegeerd en reed hij aan hoge snelheid toen hij inreed op de parkerende wagen. De man verkeerde aanvankelijk in levensgevaar, maar zijn toestand stabiliseerde in het ziekenhuis. Een bloedproef zal moeten uitwijzen of de man onder invloed was op het moment van het ongeval.