Volledig scherm
Het A-koor zong zondag in de Toren van Babel aan de voormalige slachthuissite in de Damwijk. © CVDP

A-koor zingt Arabisch lied met westers sausje om culturen te verbinden

Het A-koor zong zondagnamiddag in de Toren van Babel aan de voormalige slachthuissite in de Damwijk. De zangers werken aan een muzikaal en multicultureel project ‘Eén Stad!’, waarmee ze Antwerpenaren van verschillende culturen willen verbinden via muziek.

De Toren van Babel is een project van kunstenaarscollectief Rooftoptiger en stadsdichter Maud Vanhauwaert. Elke zondag van augustus tot september is iedereen er welkom op de praatsalons, waarin Maud het met interessante gasten heeft over de verschillende talen in Antwerpen. Ze schreef ook een gedicht dat elke week in de Toren vertaald wordt in een andere taal.

Zondag traden 25 zangers van het A-koor op bij de Toren van Babel. Ze zongen Hebreeuwse muziek, een Arabische hit met een verwesterd refrein en een lied uit Lapland met alleen maar klanken. Dirigent Patrick Windmolders vertelt over hun multiculturele project: “Samen met kinderkoor Sterling en moslimkoor Rissala zullen we op 20 oktober het gedicht ‘Eén Stad!’ van Maud Vanhauwaert zingen. Het stuk wordt gecomponeerd door Wim Henderickx en aangevuld met Joodse invloed door Joëlle Strauss en met Arabische invloed door Moufadhel Adhoum.”

Het A-koor is een 50-koppig gemengd koor met als thuisbasis de Dageraadplaats. Ze zingen koormuziek van verschillende tijden en stijlen en nemen om de vier jaar deel aan de provinciale koorwedstrijden in Antwerpen. Iedereen die graag zingt en wat zangervaring heeft is er welkom.

De première van hun nieuwe internationale compositie zal doorgaan op 20 oktober in ’t Werkhuys in Borgerhout. Alle info hierover vind je op www.a-koor.be.

Volledig scherm
De Toren van Babel aan de voormalige slachthuissite in de Damwijk. © CVDP
Volledig scherm
Patrick Windmolders, dirigent van het A-koor te gast in het praatsalon van Maud Vanhauwaert in de Toren van Babel. © CVDP
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gepensioneerde politieman veroordeeld voor belagen van ex: “Als voormalig hoofdinspecteur had hij beter moeten weten”

  Gepensio­neer­de politieman veroor­deeld voor belagen van ex: “Als voormalig hoofdin­spec­teur had hij beter moeten weten”

  Een gepensioneerde politieman is veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel voor het belagen van zijn ex-vriendin, de dochter van een bekende rijkswachtkolonel en zelf ook politieagente. De 60-jarige E.B. moet een aantal voorwaarden naleven waaronder een contactverbod en een straatverbod in Halen, Rumst en Boom. Hij moet zich ook verder psychiatrisch laten behandelen.
 2. Antwerps Woordkunstenaar Hind Eljadid (‘93) strijdt tegen onrecht: “Ik wil als kunstenaar niet entertainen, maar de samenleving vooruit helpen.”

  Antwerps Woordkun­ste­naar Hind Eljadid (‘93) strijdt tegen onrecht: “Ik wil als kunstenaar niet entertai­nen, maar de samenle­ving vooruit helpen.”

  In 2019 belandde de carrière van Antwerps woordkunstenaar Hind Eljadid (1993) in een stroomversnelling en dat zet ze dit jaar met passie verder. Als schrijver voor kunstencentrum de Vooruit brengt ze experimentele woordkunst in verschillende vormen en disciplines. Daarnaast geeft ze optredens en workshops in slam poetry en bouwt ze platforms uit die kunstenaars een plek op het podium bieden. Met haar maatschappijkritisch werk biedt ze haar publiek een ander perspectief en inzichten in de strijd tegen onrecht. Het voorbije weekend stond Hind op het podium voor het Feest van de Moedertaal in Borgerhout. Met haar Marokkaanse roots en lesbische geaardheid vindt ze het belangrijk om diversiteit te vieren.