Volledig scherm
650 klimaatjongeren verzamelen op het Conscienceplein © Dirk Laenen

650 klimaatjongeren op straat in Antwerpen tijdens eerste klimaatbetoging van het nieuwe schooljaar

In het kader van een ‘Global Climate Strike’ komen ook in Antwerpen de klimaatbetogingen weer op gang. De eerste optocht na de zomervakantie bracht zo’n 650 betogers op de been. Waarschijnlijk zullen de klimaatjongeren niet meer wekelijks, maar maandelijks spijbelen voor de planeet. Dertien Antwerpse organisaties die zich inzetten voor het klimaat gaven ook een open brief af aan schepen van Leefmilieu Tom Meeuws.

Op het Conscienceplein stonden vrijdag alweer heel wat enthousiaste jongeren paraat voor de eerste klimaatbetoging van het nieuwe schooljaar, zo’n 650 in totaal. De organisatie moest na de vakantie nog een beetje wakker worden, maar na wat chaos in verband met op welke plek er nu afgesproken werd, kon de optocht toch vertrekken door de straten van Antwerpen. “Er zijn nog wat mensen die op de verkeerde plaats staan, maar uiteraard ben ik heel blij om te zien dat er toch nog zoveel volk op de been is, zowel jongeren als ouderen”, zegt Tom Seerden van Students For Climate.

Maandelijks spijbelen

De klimaatoptochten zullen vanaf nu niet meer wekelijks, maar eerder maandelijks plaatsvinden. “We hebben vorig seizoen gezien dat jongeren 20 weken lang op straat zijn gekomen, en 20 weken lang zijn we genegeerd door de politiek”, zegt Tom Seerden. “Het lijkt ons dan ook absurd om dat te blijven doen, elke week opnieuw. Het plan is om één keer per maand een spijbelactie te organiseren, en verder zullen er nog allerlei andere acties zijn. Die zijn gericht op het vangen van politieke aandacht, opdat zij onze eisen eindelijk serieus nemen, want de tijd dringt.” De optocht gaat van het Conscienceplein naar het Centraal Station, waar de betogers de trein nemen naar Brussel voor een nationale klimaatbetoging. Anuna De Wever was er niet bij in Antwerpen, omdat zij al in Brussel aan het betogen was.

Open brief

Eén van die acties, die voor de betoging al plaatsvond, was het afgeven van een open brief aan het stadsbestuur. “Het originele idee was om die met alle klimaatjongeren af te geven aan de burgemeester op de Grote Markt. Maar dat mocht van de politie niet”, zegt Tom Seerden. “Daarom hebben we nu met een kleinere delegatie de brief afgegeven.” De brief eist dat alle investeringen in fossiele brandstoffen worden beëindigd, en dat de klimaatnoodtoestand wordt uitgeroepen in Antwerpen. Dertien Antwerpse organisaties, waaronder Ademloos, Scientist for Climate en Hart boven Hard ondertekenden de brief.

Klimaatnoodtoestand

Tom Meeuws, schepen van Leefmilieu, nam de brief in ontvangst, en zegt zeker aan de slag te willen gaan met de ideeën van de jongeren. “Ik wil hen aanmoedigen om niet alleen politici, maar alle burgers te blijven wakker schudden. De klimaatnoodtoestand uitroepen kunnen we doen, maar ik denk dat we eerder naar andere oplossingen moeten zoeken. Eén van de belangrijkste elementen in de strijd tegen klimaatopwarming is een oplossing zoeken voor de verwarming van huizen. Antwerpen heeft de haven, en met de restwarmte die daar verloren gaat, kunnen we eventueel huizen beginnen verwarmen. Ik leg de brief zeker voor aan het college, en we werken verder aan een klimaatplan voor 2030.”

Volledig scherm
Students For Climate geven open brief aan Tom Meeuws © Dirk Laenen
Volledig scherm
Students For Climate geven open brief aan Tom Meeuws © Dirk Laenen
Volledig scherm
650 klimaatjongeren verzamelen op het Conscienceplein © Dirk Laenen
Volledig scherm
650 klimaatjongeren verzamelen op het Conscienceplein © Dirk Laenen
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dronken bestuurder beschadigt tramhalte en laat auto achter

  Dronken bestuurder beschadigt tramhalte en laat auto achter

  Een dronken bestuurder (26) heeft zaterdagnacht lelijk huisgehouden op de Turnhoutsebaan. De man verloor de controle over het stuur van zijn wagen en beschadigde een gevel en daarna ramde hij een tramhalte. Het voertuig van de man geraakte zwaar beschadigd en was niet echt meer rijvaardig. Daarop besloot de man dan maar de benen te nemen in de richting van de Stenenbrug. Een interventiepatrouille kon de man oppakken. Hij ontkende elke betrokkenheid, maar agenten vonden de autosleutels van de wagen langs de vluchtroute die de man had genomen. Omdat hij zich agressief gedroeg en weigerde om een ademtest af te leggen, pakte de politie de bestuurder op voor openbare dronkenschap. Zijn rijbewijs werd ingetrokken.
 2. Politie betrapt acht illegalen bij controle in Stuivenbergwijk

  Politie betrapt acht illegalen bij controle in Stuiven­berg­wijk

  Het wijkteam van de lokale politie Antwerpen heeft vrijdag tijdens een controleactie op het Duinplein acht illegalen betrapt. De controle kwam er naar aanleiding van overlast die al geruimde tijd gemeld wordt. De controle was vooral gericht op een horecazaak, maar ook de 35 personen die op het plein zelf aanwezig waren werden gecontroleerd. Daarvan bleken er dus acht illegaal in ons land te verblijven. Een van hen was minderjarig. Een andere aanwezige kreeg een pv voor drugsbezit. Ook vijf foutparkeerders werden op de bon geslingerd.
 3. Drukke zaterdagnamiddag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldiefstal

  Drukke zaterdagna­mid­dag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldief­stal

  Het team winkeldiefstallen van de politie Antwerpen merkte zaterdag een verdachte man op tijdens hun toezicht op de Meir. De inspecteurs zagen hoe de man in een kledingzaak een jas in zijn rugzak en verliet de winkel zonder te betalen. De politie pakte de 28-jarige man en kwam tot de vaststelling dat hij al flink aan de slag was geweest want er zaten nog gestolen producten in zijn rugzak. Alles samen ging het om een buit van meer dan 300 euro. Hij had ook nog een kniptang op zak.