Volledig scherm
De NVIDIA DGX-2™ kan 2 biljard berekeningen per seconde maken. © UAntwerpen

“2 biljard berekeningen per seconde”: UAntwerpen haalt nieuwste supercomputer in huis

De Universiteit Antwerpen (UA) en het onderzoekscentrum imec halen als eerste in de Benelux een supercomputer van de nieuwste generatie in huis. Het hoogtechnologische snufje zal worden ingeschakeld bij onderzoek naar malaria. “Onze NVIDIA DGX-2 kan 2 biljard berekeningen per seconde maken.”

De UA en onderzoekscentrum imec – dat is ingeschakeld om via het project ‘City of Things’ van Antwerpen een ‘smart city’ te maken - hebben samen een supercomputer van de nieuwste generatie aangekocht: de NVIDIA DGX-2. Het ding is niet groter dan een koelkastje maar heeft wél een rekenkracht om bij te duizelen.

“We zitten in het tijdperk van de artificiële intelligentie (AI) en van ‘deep learning’ (een algoritme waarmee computers patronen leren herkennen uit eindeloos veel voorbeelden, red.)”, zegt Steven Latré, professor informatica (UA/imec). “Onze onderzoekers hebben continu nood aan heel veel rekenkracht. Om nieuwe AI-systemen te trainen, zijn ze nu vaak uren aan het wachten op een resultaat.”

“Met de NVIDIA DGX-2 zullen we er enorm op vooruitgaan qua rekenkracht”, gaat Latré verder. “Deze nieuwe computer kan twee petaflops aan berekeningen (zoals een optelling of een vermenigvuldiging) per seconde aan. Eén petaflop staat voor 10 tot de 15de macht, ofwel 1 biljard. Een getal waar het menselijke brein zich maar moeilijk iets bij kan voorstellen.”

De nieuwe supercomputer zal in samenwerking met het Gents AI-bedrijf Robovision gebruikt worden bij onderzoek naar malaria. “Medisch personeel analyseert vandaag manueel duizenden cellen, maar intelligente algoritmes doen dit in een fractie van een seconde”, zegt Robovision-CEO Jonathan Berte. “Meer mensen kunnen nu sneller én accurater een diagnose ontvangen, allemaal dankzij artificiële intelligentie.”

Een primeur in Antwerpse academische wereld is de nieuwe supercomputer niet. De UA beschikt al een aantal jaar over de CalcUA. Die heeft een rekenkracht van 240 teraflops, het equivalent van 240 biljoen rekenkundige bewerkingen en is zo’n 8 keer trager dan de NVIDIA DGX-2.

Onderzoekscentrum imec beschikt dan weer sinds eind 2017 over een eigen supercomputer: de DGX-1. Die heeft een rekenkracht van 960 teraflops en wordt gebruikt voor ‘deep learning’ van camerabeelden. De computer helpt onderzoekers momenteel bij het begrijpen van de context en het gedrag van voetgangers op een zebrapad met verkeerslichten, met als bedoeling deze veiliger en efficiënter te maken.

Volledig scherm
De NVIDIA DGX-2™ kan 2 biljard berekeningen per seconde maken © UAntwerpen
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerpse gemeenteraad keurt eigen ‘loonsopslag’ goed: zitpenningen stijgen met 42 procent

    Antwerpse gemeente­raad keurt eigen ‘loonsop­slag’ goed: zitpennin­gen stijgen met 42 procent

    De Antwerpse gemeenteraad heeft maandagavond de verhoging van de zitpenningen goedgekeurd. Zowel de meerderheid (N-VA, sp.a en Open vld) als Vlaams Belang stemden voor. Per zitting krijgen de gemeenteraadsleden vanaf nu 213 euro in plaats van 150 euro, een verhoging van 42 procent. “Gegraai”, zegt de oppositie. “Niet meer dan een indexering", volgens de meerderheid en Vlaams Belang.
  2. De leukste tips voor het weekend

    De leukste tips voor het weekend

    De perfecte jurk en de juiste locatie vinden, de gastenlijst opstellen en de ideale muzikant of swingende band uitkiezen: er komt heel wat kijken bij het plannen van de perfecte trouwdag. Gelukkig maakt de moderne trouwbeurs I Do I Do het leven van toekomstige bruiden en bruidegoms makkelijker. Twee keer per jaar brengen organisatoren Eva Crauwels en Katrien Van den Bleeken 50 op-en-top Belgische standhouders samen in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Op zondag 13 oktober vindt de volgende editie plaats en daarbij vormt duurzaamheid de groene draad.