Volledig scherm
Julie mars © Photonews/rv

15.000 deelnemers voor stille mars na moord op Julie: “Hopelijk is mars duidelijk signaal naar beleid”

“Wij hopen dat deze mars een duidelijk signaal is aan het beleid om seksueel geweld niet langer te negeren”, zei Eline Van Hooydonck op het einde van de stille mars tegen (seksueel) geweld, die ze samen met twee vriendinnen georganiseerd heeft. Aan de mars namen volgens de lokale politie van Antwerpen 15.000 mensen deel. De optocht volgde na de moord op Julie Van Espen uit Schilde. Haar familie was er niet bij, omdat ze liever geen media-aandacht wil. Ze liet wel weten de steun enorm te appreciëren.

De stille mars eindigde rond 15 uur op het Steenplein, waar een bezinningsmoment volgde. Daarna namen de drie organisatoren het woord. “Bedankt om hier zo massaal aanwezig te zijn. Dit bewijst dat zelfs in stilte een duidelijke boodschap kan gegeven worden. Wij hebben deze mars op poten gezet, maar jullie hebben ze kracht gegeven”, zei Charlotte Ruytjens.

“Wij hopen dat deze mars dan ook een duidelijk signaal is aan het beleid om seksueel geweld niet langer te negeren. Wij hopen dat er mensen, middelen en tijd worden ingezet om van de strijd tegen seksueel geweld een prioriteit te maken, zonder te stigmatiseren. Dat er wordt ingezet op zowel preventie en een verandering van mentaliteit, alsook op hulpverlening en opvolging van daders en slachtoffers”, zei Eline Van Hooydonck.

Verschrikkelijke verhalen

“We hebben de voorbije dagen vele verschrikkelijke verhalen binnengekregen. Verhalen als de moord op Julie, verhalen over brutale verkrachtingen, over incest, over grenzen die overschreden worden, over mensen die misbruikt worden door een bekende. Ze zijn ons allemaal bijgebleven. Seksueel geweld is een structurele problematiek, die gender, etnische afkomst, huidskleur, religie en sociale klasse overstijgt. We willen de slachtoffers bedanken om ons de mogelijkheid te geven om hen een stem te geven. En we willen jullie bedanken om met deze mars een gezicht te geven aan slachtoffers van seksueel geweld. Dank u wel”, zei Ayke Gubbels.

De drie vriendinnen kregen luid applaus. Daarna werd er nog een minuut stilte gehouden om Julie te herdenken. Haar dood was de aanzet voor deze stille mars. Die was rond 14 uur begonnen aan het Koningin Astridplein. Door de grote opkomst diende het parcours zelfs gewijzigd te worden en werd de passage langs de Oude Koornmarkt en de Suikerrui vervangen door de Reyndersstraat en de Vlasmarkt om zo naar het Steenplein te gaan. 

Herlees hieronder de volledige liveverslaggeving van de stille mars

Drie vriendinnen namen het initiatief voor de mars, als protest tegen (seksueel) geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. “In stilte, maar hopelijk in groten getale zullen wij actievoeren tegen een beleid dat faalt en slachtoffers van (seksueel) geweld in de steek laat. Deze mars wordt in stilte gehouden om de actie kracht bij te zetten. Zo geven wij een gezicht aan zij die nooit gehoord worden”, klinkt het op de Facebookpagina van de stille mars.

Wie er vandaag niet bij kan zijn, maar de actie wel wil steunen, kan een korte video maken en die delen op sociale media met de woorden “Share your voice” en de hashtag #Enough.

Volledig scherm
Op dit podium aan het Steenplein zullen enkele speeches gegeven worden na de mars. © PLA

Julie Van Espen verdween vorige week zaterdag, toen ze met haar fiets onderweg was naar Antwerpen om er met vriendinnen af te spreken. Maandag werd haar lichaam gevonden in het Albertkanaal. Verdachte Steve Bakelmans (39) bekende dat hij haar gedood had. Bakelmans werd al meermaals veroordeeld, onder meer voor verkrachting. Hij was op vrije voeten in afwachting van een tweede verkrachtingszaak die nog in beroep behandeld moest worden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Meyrem Almaci (Groen): “Vliegschaamte is niet nodig, maar gééf mensen eindelijk alternatieven”
    PREMIUM

    Meyrem Almaci (Groen): “Vlieg­schaam­te is niet nodig, maar gééf mensen eindelijk alternatie­ven”

    Nooit stond Groen er zo goed voor. De partij surft op de klimaathype, al neemt ze ook risico’s. Zoals: de slimme kilometerheffing en het vervangen van de salariswagen door het mobiliteitsbudget. In de peilingen is Groen de tweede grootste. Voorzitster Meyrem Almaci trekt de lijst in Antwerpen. Misschien wordt ze wel minister-president. “Wie wélke ambitie heeft, laat ik aan journalisten over. Ons verhaal draait rond een menselijker, eerlijker en gezonder beleid.”