Zonderland pakt met ‘wereldrecord’ derde Europese titel aan rekstok

VideoDe Netto Arena van Szczecin trakteerde Epke Zonderland op een staande ovatie. Het juryoordeel moest toen nog volgen, maar ook die wist het vakmanschap op waarde te schatten van Mr. Highbar, zoals de speaker Zonderland aankondigde.

Met 15.266 punten overtrof de 32-jarige Fries voor het oog van zoontje Bert (0) zijn gouden WK-score van Doha. Het betekende niet alleen EK-goud, maar ook een officeus wereldrecord punten op rekstok sinds de invoering van de nieuwe puntencode in 2016. De jonge vader had vooraf aan de finale al verklaard dat het bezoek van vrouw Linda en zijn zoontje hem extra energie gaven.

De twee combinaties van vluchtelementen (Cassina-Kovacs en Kolman-Gaylord II) kwamen er gelikt uit. De Rus Artur Dalaloyan had de lat eerder hoog gelegd, maar qua moeilijkheid (D-score) komt niemand nog in de buurt van Zonderland.

,,Dit is echt een hele vette finale. Ik moest wel boven mezelf uitstijgen”, zei hij na afloop. ,,Dat het lukt is te gek. Ik probeerde op mezelf te focussen, maar ik ontkwam niet aan de topscore van Dalaloyan. Mijn mindset werd er niet anders door. Ik had toch al in mijn hoofd dat ik volle bak moest. Als je de combi’s wilt halen moet je voluit turnen en daarna is het een kwestie van strak afmaken. Ook in de afsprong heb ik niets laten liggen. Echt een te gekke oefening. Dit is wat ik kan. Veel meer zit er niet in.’’

Volledig scherm
Epke Zonderland. © AFP
Volledig scherm
© Marcel Luyckx

De aanwezigheid van zijn zoon, die zaterdag een halfjaar werd, maakte dit EK extra bijzonder voor Zonderland. ,,Toen ik van de rekstok wegliep, dacht ik: O ja, ik moet toch even kijken: waar zijn ze nou. Ik had hem zo door met zijn rood-wit-blauwe shirtje aan. Ik ben heel benieuwd hoe hij het heeft beleefd. Ik denk niet dat hij door had dat ik daar aan het turnen was.’’

Nog voor de podiumhuldiging hield Zonderland een staande receptie op de trappen van het stadion, waar de leden van de Nederlandse begeleidingsstaf hem een voor een feliciteerden. Het goud van Zonderland maakt het Oranje-feestje op de slotdag van de EK compleet. Eerder op de dag won Eythora Thorsdottir zilver op vloer.

Voor de Vliegende Hollander is het de derde gouden medaille op rekstok na Berlijn 2011 en Sofia 2014. Hij was ook al drie keer wereldkampioen en olympisch kampioen (2012).

Volledig scherm
Epke Zonderland. © EPA
Volledig scherm
Epke Zonderland. © EPA
Volledig scherm
Vlnr: Tin Srbic, Epke Zonderland en Artur Dalaloyan. © AFP