Volledig scherm
Gemengd estafetteteam. © AP

Zilver voor Nederlands gemengd estafetteteam op 4x50 wissel

De Nederlandse gemengde estafetteploeg heeft bij de WK kortebaan zilver gepakt op de 4x50 meter wisselslag. Dankzij de uitblinkende vrouwen Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk kwam Oranje in het tweede deel van de race sterk opzetten.

Heemskerk moest het in de laatste twee baantjes door het 25 meterbad van Hangzhou alleen afleggen tegen de Amerikaan Caeleb Dressel, die op de vrije slag vanaf de zevende plek opschoof naar de kop en aantikte in 1.36,40. Dat betekende een forse verbetering van het wereldrecord dat sinds 2013 met 1.37,17 al op naam stond van de Verenigde Staten.

Jesse Puts nam als startzwemmer de rugslag voor zijn rekening, Ties Elzerman de schoolslag. Kromowidjojo, die eerder op de dag de wereldtitel op de 100 vrij had veroverd, bracht Oranje terug in de race op de vlinderslag. Heemskerk maakte het Dressel moeilijk, maar de winnares van het zilver op de 100 vrij kon de ontketende Amerikaan niet achter zich houden. Het Nederlandse kwartet klokte 1.37,05. Het brons ging naar Rusland in 1.37,33.

Heemskerk heeft deze week al zes medailles gepakt, Kromowidjojo vijf. De Nederlandse topzwemsters waren onderdeel van de estafetteploegen die eerder zilver pakten op de 4x100 vrij en 4x50 vrij gemengd en brons op de 4x50 wissel. Heemskerk zwom individueel naar het brons op de 200 vrij.

  1. Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’
    Tim Visser

    Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’

    Het kaf is van het koren bij het WK rugby in Japan. Morgen en zondag vinden daar de kwartfinales plaats. Voldoet het WK aan de verwachtingen? Wat valt tegen? Wie verrast? Of is het toch weer een toernooi van de ‘usual suspects’? We belden met voormalig toprugbyer Tim Visser. The Dutch Legend is commentator bij Ziggo Sport. ,,Nieuw-Zeeland tegen Ierland had de finale moeten zijn.”