Volledig scherm
© Getty Images

Zilver voor estafettezwemsters, Heemskerk pakt brons op 200 meter vrije slag

WK kortebaanFemke Heemskerk heeft bij de WK zwemmen kortebaan in het Chinese Hangzhou brons veroverd op de 200 meter vrije slag. De 31-jarige zwemster moest in de finale de Australische Ariarne Titmus en de Amerikaanse Mallory Comerford voor laten gaan.

Titmus tikte aan in 1.51,38 en was bijna een seconde sneller dan Heemskerk die tot 1.52,36 kwam. Comerford zat daartussen met een tijd van 1.51,81.

Heemskerk was bij afwezigheid van Sarah Sjöström, Katie Ledecky en Katinka Hosszú een van de favorieten na goede optredens in de wereldbeker. Ze begon ook sterk en lag halverwege aan de leiding. Vervolgens kwam Comerford opzetten en in de laatste twee banen kwam Titmus langszij. De Australische zette met 1.51,38 de beste tijd van het jaar neer.

,,Dit was een heel sterk veld, ik ben er echt heel blij mee”, reageerde Heemskerk bij de NOS op haar bronzen plak. ,,Ik ging op dezelfde manier van start als in Tokio, toen ik de wereldbeker won. Maar deze race is echt zwaarder dan een wereldbeker.”

Na een succesvol EK langebaan van afgelopen zomer, waar ze vier zilveren medailles veroverde, besloot Heemskerk om haar zwemcarrière voort te zetten tot en met de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Zilver op 4x100

De zwemsters hebben genoegen moeten nemen met zilver op de 4x100 meter vrije slag. Het viertal Kim Busch, Femke Heemskerk, Maaike de Waard en Ranomi Kromowidjojo kwam tot een tijd van 3.28,02. Daarmee waren ze net iets langzamer dan de vier zwemsters uit de Verenigde Staten, die wonnen in 3.27,78.

Van de Amerikaanse zwemsters Olivia Smoliga, Lia Neal, Mallory Comerford en Kelsi Dahlia maakten vooral de laatste twee het verschil. Kromowidjojo kon als slotzwemster Dahlia niet meer achterhalen. Heemskerk had eerder indruk gemaakt door als tweede zwemster Nederland van de vierde naar de eerste positie te leiden. De Waard zag daarna echter Comerford langszij komen. Kromowidjojo zwom met 50,77 nog wel de snelste ‘splittijd’, maar Dahlia was te ver weg.

Ondanks dat ze haar Amerikaanse concurrente niet meer kon bijhalen toonde Kromowidjojo zich tevreden. ,,Het was heel spannend. Ik ben supertrots op dit team. Ondanks het wegvallen van onze vierde zwemster Kira Toussaint,hebben we met Maaike bijna de Amerikanen verslagen.” Ook was de vrije slagspecialiste tevreden over haar eigen optreden. ,,Voor mij is de kop eraf. Dit smaakt naar meer.” De Waard gaf toe dat ze het op het laatste stuk zwaar had. ,,Ik begon iets te enthousiast en dat merkte ik de laatste baan.”

Nederland veroverde de wereldtitel op de 4x100 meter vrije slag op de kortebaan eerder in 2014, 2010, 2008 en 2006. Met 3.26,53 is Nederland wereldrecordhouder op dit nummer.

De Amerikaanse zwemmers grepen ook de titel bij de 4x100 meter vrije slag. Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Michael Chadwick en Ryan Held deden dat met 3.03,03 in een wereldrecord, waarmee ze hun eigen record van 3.03,30 uit december 2009 uit de boeken zwommen. Slotzwemmer Held tikte maar net voor de Rus Kliment Kolesnikov aan, die 3.03,11 op de klok bracht.

  1. Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’
    Tim Visser

    Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’

    Het kaf is van het koren bij het WK rugby in Japan. Morgen en zondag vinden daar de kwartfinales plaats. Voldoet het WK aan de verwachtingen? Wat valt tegen? Wie verrast? Of is het toch weer een toernooi van de ‘usual suspects’? We belden met voormalig toprugbyer Tim Visser. The Dutch Legend is commentator bij Ziggo Sport. ,,Nieuw-Zeeland tegen Ierland had de finale moeten zijn.”