WK-droom aan zijden draadje na nederlaag handbalsters

Denemarken te sterkDe Nederlandse handbalsters hebben ook hun tweede wedstrijd in de hoofdronde van het WK handbal verloren. In 24-27 was Denemarken te sterk voor Nederland, het team dat juist met zulke goede papieren als klassementsleider de hoofdronde inkwam, maar nu deels afhankelijk is van andere teams voor een plaats bij de laatste vier op het WK in Japan.

Door Lisette van der Geest

Wisselvallig, dat is het beste woord om de prestaties van de Nederlandse handbalsters op het WK te beschrijven. Van dieptepunt met het verlies van Slovenië in de poulefase, naar hoogtepunten met de overtuigende winst op Servië en angstgegner Noorwegen en weer naar dieptepunten in de hoofdronde. En die wisselvalligheid geldt zowel voor de uitslag als voor het spel van de ploeg.

Waar Nederland imponeerde met sterk spel tegen de Serviërs en Noren, loopt het inmiddels al twee wedstrijden chaotisch en dan met name in de aanval. Tegen de Denen, met de uiterst sterk keepende Sandra Toft in het doel, kwam Nederland vanaf het begin op achterstand, een achterstand die de Denen in de eerste helft uitbouwden naar 9-14. De statistieken zeiden genoeg: 33 procent van de Nederlandse aanvallen leidden tot een goal, bij de Denen was het bij de helft van alle aanvallen raak.

Tess Wester redt tegen Denemarken.
Volledig scherm
Tess Wester redt tegen Denemarken. © EPA

In de eerste minuten van de tweede helft komt Nederland tot drie goals op rij en brengt het verschil, mede dankzij een aantal missers van de Denen, terug op twee punten achterstand (12-14). Het lijkt de aanzet tot een wederopstanding, die desondanks van korte duur is, als de Denen het verschil weer uitbouwen tot vijf.

Maar dan, met nog ruim tien minuten speeltijd op de klok, begint Nederland de inhaalrace. Mede dankzij een aantal doelpunten van Lois Abbingh, Angela Malestein en Larissa Nüsser komt het verschil terug tot 1 punt. Aan spanning en snelheid geen gebrek in de slotfase van het duel. Met zuivere afstandsschoten en fraaie passeerbewegingen aan beide zijdes. Maar het komt voor Nederland te laat.

De Denen wisten vooraf: winst op Nederland is cruciaal voor een kans op de halve finale. Waar Nederland wist dat verlies nog niet het einde betekent, mits Noorwegen vandaag volgens de verwachting van Zuid-Korea wint. Veel hangt voor Nederland af van de komende wedstrijd, woensdagochtend tegen Zuid-Korea, nog een nederlaag is funest, bij winst mag Nederland hopen dat het treffen tussen Noorwegen en Duitsland niet in gelijkspel eindigt.

Volledig scherm
© BSR Agency
Estavana Polman.
Volledig scherm
Estavana Polman. © BSR Agency
Estavana Polman.
Volledig scherm
Estavana Polman. © AFP