Volledig scherm
De Nederlandse waterpolosters nemen het in de kwartfinale van het WK op tegen Spanje. © EPA

Waterpolosters op WK tegen Angstgegner Spanje

Spanje is vanochtend een beladen tegenstander voor de waterpolosters van Oranje in de kwartfinale van het WK in Zuid-Korea. In 2016 zorgden de Spaanse vrouwen in een andere kwartfinale voor een gigantische olympische ontgoocheling bij de ploeg van Arno Havenga.

Door Natasja Weber

Er zullen nog wel enkele Nederlandse waterpolosters met hoofdpijn terugdenken aan het pijnlijke duel met Spanje van ruim drie jaar geleden. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda moest Oranje in de kwartfinale winnen van Spanje om naar de Olympische Spelen van Rio te gaan. In eigen huis bezweek de ploeg onder de druk. Spanje won 10-7 waardoor Nederland – de olympisch kampioen van 2008 – voor de tweede keer op rij ontbrak op de Olympische Spelen.

Vanochtend heeft de regerend Europees kampioen iets goed te maken tegen Spanje, de WK-finalist van 2017. Nederland treft een uitgerust team. De Spaanse waterpolosters eindigden als groepswinnaar waardoor hen een tussenronde bespaard bleef. De ploeg van bondscoach Arno Havenga werd tweede in de poule en moest zaterdag in de achtste finale aan de bak tegen Canada. Nederland won zeer moeizaam met 5-4.

Keepster Koenders

Grote meevaller voor Oranje dit WK is het sterke optreden van keepster Joanne Koenders (22). Vooral tegen de Verenigde Staten en Canada onderscheidde ze zich met uitstekende reddingen. Koenders was vier maanden geleden nog de derde keepster. In april stopte tweede keepster Debby Willemsz vanwege motivatieproblemen. Vorige maand liet de onomstreden eerste doelvrouw Laura Aarts weten dat ze het topsportbestaan niet langer kon volhouden en beëindigde haar interlandcarrière. In Gwangju pakt Koenders nu haar kans met beide handen aan.