Waterpolosters door op WK na ruime zege op Nieuw-Zeeland

videoDe Nederlandse waterpolosters hebben hun laatste groepswedstrijd op het WK met overtuigende cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga was in Gwangju (Zuid-Korea) veel te sterk voor Nieuw-Zeeland: 15-6 (2-0 4-3 4-1 5-2). Oranje eindigde in groep A als tweede, achter de Verenigde Staten en speelt zaterdag in de tussenronde tegen Canada, de nummer drie uit poule B.

De Europees kampioen begon het WK met een klinkende zege op het zwakke Zuid-Afrika: 33-0. De ploeg van Havenga moest dinsdag echter weer buigen voor ‘Team USA’. De regerend olympisch en wereldkampioen was met 12-9 te sterk voor Oranje en verzekerde zich daardoor van rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales. Oranje moet als nummer twee eerst een tussenronde in.

Maud Megens nam tegen Nieuw-Zeeland vijf doelpunten voor haar rekening. Rozanne Voorvelt maakte in het tweede kwart twee goals in de fase dat Nieuw-Zeeland even dichterbij kwam. In het tweede deel van de wedstrijd zette Oranje het krachtsverschil om in een reeks fraaie doelpunten.

Nu wacht een duel met Canada, dat in de groep verloor van de toplanden Rusland (10-18) en Hongarije (14-15). De Canadese vrouwen waren donderdag wel veel te sterk (22-3) voor gastland Zuid-Korea, dat op de openingsdag van het toernooi tegen Hongarije de grootste nederlaag ooit op een WK incasseerde: 64-0. Bij winst op Canada speelt Oranje in de kwartfinales tegen Spanje, de ongeslagen winnaar van groep C.

Volledig scherm
Maud Megens. © Foto: SCS/Rene Pieterse