Wat als je met topsporters als coaches voor de marathon traint?
PodcastAD-verslaggever Pim Bijl is geen groentje op hardloopgebied, maar zeker geen prof. Maar wat als hij wordt gecoacht door Michel Butter en Guido Hartensveld, twee bekende namen uit de topsport? De komende maanden moeten uitwijzen of zijn doel - de Marathon Rotterdam binnen de 2u30 lopen - haalbaar is. Zijn voorbereiding is te volgen via hardlooppodcast De Pacer.
Delen per e-mail
Door Pim Bijl
Als klein jochie droomde ik er al van later een snelle marathon te lopen. Maar de droom vervaagde, zo gaat dat met jongensdromen, er komen andere dingen op je pad. Bier, blessures, een fulltime baan - bijvoorbeeld.
Twee jaar geleden pakte ik het hardlopen weer serieus op, synchroon lopend aan de lancering van onze podcast De Pacer. Vaak stond mijn voorbereiding op de Marathon Rotterdam centraal. Maar door het coronavirus ging de marathon alsmaar niet door. Nu moet het op 24 oktober gebeuren. Het doel: finishen onder de 2 uur en 30 minuten. Om die ambitie kracht bij te zetten, word ik vanaf nu bijgestaan door Michel Butter en Guido Hartensveld.
Butter is de vierde Nederlander ooit die de marathon onder de 2 uur 10 liep. Hij eindigde ook als zesde in de beroemde New York Marathon en miste de Olympische Spelen op slechts acht seconden. Vorig jaar nam hij afscheid als prof. Tijdens zijn gehele carrière werd hij bijgestaan door zijn coach Guido Hartensveld. In die hoedanigheid interviewde ik hen regelmatig. Nu zijn de rollen omgedraaid en stellen zij míj lastige vragen.
Dat mag, want ik heb aangegeven alles te willen geven. Bereid te zijn tot soms tweemaal per dag trainen. Ik stel, met enige overdrijving, mijn lichaam en geest ter beschikking van de hardloopwetenschap. Participerende sportjournalistiek. Zonder al teveel concessies. Dat is het idee. Al blijf ik een recreant, met een fulltime baan met onregelmatige werktijden en een druk sociaal leven.
Ongetwijfeld kom ik de komende acht maanden voor lastige keuzes te staan die voor veel lopers herkenbaar zijn. Moet ik tegenslagen overwinnen, loop ik tegen muren op. Voel ik de drang om op 1 juno los te gaan met vrienden. Kom ik als verslaggever tijdens de Olympische Spelen in Tokio nauwelijks aan hardlopen toe. Maar op die momenten kan ik rekenen op de trainingsschema’s, adviezen, kennis en ervaring van topcoach en topatleet. ,,Het belangrijkste is jouw motivatie en dat zit wel goed”, zegt Butter, tijdens de eerste gezamenlijke aflevering.
,,Jij begint uit jezelf al over acht keer per week trainen”, zegt Hartensveld. ,,Dat is hartstikke goed, aan enthousiasme geen gebrek. Maar misschien ga je straks te hard, ontstaat het risico op blessures, moeten we wel op de rem trappen. Ga je dan op je achterste poten staan? Dat weten we allemaal nog niet. We gaan één ding doen en dat is kijken wat er nodig om onder de 2u30 te lopen.” Daarna, lachend: ,,Goede voornemens genoeg, maar houd dat even vol.”
Volg de voorbereiding via de podcast De Pacer
De eerste aflevering waarin Pim Bijl, Eric Brommert, Michel Butter en Guido Hartensveld de plannen bespreken, op weg naar zijn grote doel, staat sinds vandaag online. De Pacer is te beluisteren via ad.nl/depacer en komt elke twee weken op dinsdag uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gokwet onvolledig, NOC*NSF neemt zelf stappen om Nederlandse sport te beschermen
Verdachte signalen mogen volgens de nieuwe gokwet niet direct met sportbonden worden gedeeld door gokkantoren. NOC*NSF start daarom zelf een pilot om een beter beeld te krijgen van onregelmatigheden. -
Video
Van Roon voelt zich bestolen van olympisch ticket: ‘Het was altijd in mijn nadeel’
Voor Valerie van Roon voelt het alsof ze is bestolen van een olympisch ticket. Dat zei de 22-jarige zwemster na de finale van de 50 meter vrije slag bij het kwalificatietoernooi in Eindhoven. -
Hoe een NBA-superster zijn eigen imago te grabbel gooide
Het kwam wellicht als een schok voor velen. Het nieuws dat basketballer Kevin Durant op Twitter een persoonlijke ruzie uitvocht met acteur Michael Rapaport en daarbij homofobe uitspraken niet schuwde. Wie de superster van de Brooklyn Nets al langer volgt, weet echter dat het wel vaker onrustig is op social media rondom Durant. -
Video
Heemskerk verovert na juridische strijd olympisch ticket
Femke Heemskerk heeft zich ook op de 50 meter vrije slag verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. In de finale wist haar concurrente Valerie van Roon, die zich eind vorig jaar dacht te hebben gekwalificeerd voor Tokio, de tijd van Heemskerk uit de series (24,28) niet te overtreffen. -
Video
‘Veekay’ breekt vinger bij stevige crash
Rinus van Kalmthout heeft tijdens testraces voor het nieuwe seizoen in de IndyCar Series een vinger gebroken bij een flinke crash. De 20-jarige Nederlander raakte in Indianapolis de macht over het stuur van zijn Chevrolet kwijt toen hij met zijn bolide aan de binnenkant van het befaamde circuit het gras raakte. Daarna tolde de wagen naar de andere kant van de baan waar de auto keihard op de muur botste.
-
NBA
Brooklyn Nets blijven ook winnen zonder sterspelers Harden en Durant
De basketballers van Brooklyn Nets hebben bewezen dat ze ook zonder hun uitblinker James Harden kunnen. De Amerikaan, net uitgeroepen tot beste speler van de maand maart in de oostelijke divisie, bleef vanwege hamstringklachten aan de kant tegen Charlotte Hornets. -
PREMIUM
Dubbelrol turncoach Van Bokhoven: ‘Ik kan helpen bij het bepalen van de juiste route’
De geplaagde vrouwenturnploeg zette zaterdag de eerste pasjes in de olympische voorbereiding. De testinterland in Heerenveen tegen België kende geen uitslag. Bram van Bokhoven staat stil bij zijn debuut als bondscoach. -
Turninterland
Geslaagde EK-test Sanne Wevers, ongelukkig optreden Thorsdottir
De Nederlandse topturnsters hebben de afgelopen turbulente en wedstrijdloze periode niet stil gezeten. Dat bleek tijdens een oefeninterland tegen België in Heerenveen. Voor onder anderen blikvangers Sanne Wevers en Eythora Thorsdottir was het de eerste serieuze (test)wedstrijd in anderhalf jaar tijd.