Stéphane Peterhansel
Volledig scherm
Stéphane Peterhansel © REUTERS

Tweede etappezege Peterhansel in Dakar Rally, Ten Brinke zevende

De Fransman Stéphane Peterhansel heeft zijn tweede etappezege geboekt in de Dakar Rally bij de auto's. De recordwinnaar had bij aankomst in Riyadh ruim anderhalve minuut voorsprong op Carlos Sainz, de Spaanse klassementsleider in de wedstrijd die dit jaar in Saudi-Arabië wordt gehouden. 

Sainz, net als Peterhansel rijdend in een MINI, vergrootte zijn voorsprong op naaste belager Nasser Al-Attiyah, die op 3.22 van de winnaar als derde binnenkwam. De Qatarees is de winnaar van vorig jaar.

De Nederlander Bernhard ten Brinke kwam als zevende binnen, op iets minder dan 10 minuten van Peterhansel. Erik van Loon bleef net buiten de top tien: elfde. Ten Brinke staat achtste in het klassement. Zaterdag is er een rustdag.

Bij de motoren liep titelverdediger Toby Price tegen fors tijdverlies op. De KTM-coureur kreeg te maken met technische problemen en verloor meer dan een kwartier op de Amerikaanse ritwinnaar en klassementsleider Ricky Brabec. De Honda-rijder finishte na 478 kilometer ruim anderhalve minuut eerder dan zijn teamgenoot Joan Barredo Bort uit Spanje. Price kwam pas als elfde binnen, nog wel ruim voor de eerste Nederlander: Paul Spierings, 22e. Brabec leidt het klassement met bijna 21 minuten voorsprong op de Chileen Pablo Quintanilla. Price staat derde.

Bij de trucks was de dagzege voor de Rus Andrei Karginov van Kamaz. Zijn land- en teamgenoot Anton Sjibalov finishte als tweede op 4.21 van de winnaar. Beste Nederlander was Janus van Kasteren: vijfde. Karginov leidt ook de rangschikking met een riante voorsprong (19.14) op Sjibalov. Titelverdediger Eduard Nikolajev stapte uit de race. De Rus kende donderdag een rotdag en bereikte pas om 6.30 uur vrijdagochtend het bivak. Nikolajev startte nog wel, maar na nieuwe mechanische pech hield hij het voor gezien.