Volledig scherm
© EPA

Trotse Van der Poel pakt brons bij WK-debuut mountainbike

Mathieu van der Poel is bij de WK mountainbike in het Zwitserse Lenzerheide op de derde plek geëindigd. De Nederlander leek halverwege de rit nog op weg naar de snelste mannen, maar kon het gat op een gegeven moment niet meer dichtrijden.

Het goud ging naar de Zwitser Nino Schurter, het zilver was voor de Italiaan Konstantin Kerschbaumer. Van der Poel moest op zijn eerste WK 1 minuut en 14 seconden toegeven op Schurter, Kerschbaumer bleef elf seconden achter de ontketende Zwitser.

,,Dit was het hoogst haalbare na mijn slechte start. Ik heb verder een goede race gereden, in mijn eigen tempo. Als ik beter vertrek zit er misschien meer in, maar ik ben trots dat ik bij mijn eerste WK meteen het podium haal'', vertelde Van der Poel, die zich nu weer op het veldrijden gaat richten.

Volledig scherm
© EPA

Bondscoach Gerben de Knegt was zeer tevreden met de prestatie van Van der Poel. ,,Ik denk dat Mathieu hier zijn beste wedstrijd van het seizoen rijdt. Hij heeft veel progressie geboekt in het mountainbiken en heeft nog twee jaar om de kloof met de top te dichten'', doelt hij op de Olympische Spelen in Tokio.

Schurter ging er kort voor de slotronde alleen vandoor en veroverde voor eigen publiek voor de zevende keer de wereldtitel. Schurter, eerder wereldkampien in 2009, 2012, 2013 en de afgelopen drie jaar, vond zijn zevende de mooiste. ,,Dit was heel speciaal, een wedstrijd in eigen land voor zo veel publiek'', vertelde de jarige Zwitser (32), die naar eigen zeggen niet eens een superdag had. ,,Ik had niet mijn beste benen, het voelde minder als in de aflossing eerder in de week. Mijn plan was om in de laatste ronde aan te vallen. Maar ik zag dat Gerhard het moeilijk had en ben toen het tempo op gaan voeren. Het publiek schreeuwde me daarbij vooruit.''

Van der Poel heeft ambities om op de Spelen van Tokio 2020 een greep naar het goud te doen als mountainbiker. Dit jaar eindigde hij al enkele keren in de top vier bij wereldbekerwedstrijden en veroverde hij de nationale titel. Alleen het EK liep op een teleurstelling uit. In Glasgow gaf hij op.

Volledig scherm
© EPA