Volledig scherm
Caster Semenya. © AP

Semenya niet op WK Atletiek na vonnis over hormoonwaarden

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya moet de wereldkampioenschappen Atletiek in Doha missen. De hoogste Zwitserse rechtbank heeft geoordeeld dat de nieuwe regelgeving van atletiekfederatie IAAF omtrent hormoonwaarden toch mag worden ingevoerd.

,,Ik ben erg verdrietig over dit vonnis maar ik blijf strijdbaar en mij inzetten voor de mensenrechten van alle vrouwelijke atleten”, reageert Semenya via haar advocate.

Semenya zou haar titel op de 800 meter verdedigen bij het WK, dat eind september begint. Ze behoort volgens de IAAF biologisch gezien tot ‘de mannelijke atleten met vrouwelijke geslachtskenmerken’. De IAAF wil dat deze atletes medicijnen gaan gebruiken om hun testosteronspiegel omlaag te krijgen. Daarmee zou hun voordeel in fysiek opzicht verminderen.

De Zuid-Afrikaanse weigert medicatie te gebruiken en vocht de nieuwe regelgeving aan. Het internationaal sporttribunaal CAS wees de bezwaren van Semenya af. Ze kreeg uiteindelijk wel gehoor bij een kleine Zwitserse rechtbank, waardoor ze zonder gebruik van medicatie weer tijdelijk wedstrijden op de 800 meter kon lopen.

Goed nieuws voor IAAF

Het oordeel van het hooggerechtshof van Zwitserland is goed nieuws voor de IAAF, dat nu de nieuwe regelgeving voor afstanden tussen 400 meter en 1609 meter (1 mile) kan invoeren. Eerder zei de Zuid-Afrikaanse atlete al dat ze alleen meedoet aan het WK als ze de 800 meter mag lopen. ,,Ik wil mijn titel verdedigen. Als dat niet mag, dan helemaal niet.”

Het advocatenteam van Semenya ziet nog genoeg juridische mogelijkheden om door te procederen. ,,We zullen verder in hoger beroep gaan. Dit ging alleen over het tijdelijke verbod op de regels van de IAAF.” Semenya hoopt zo alsnog de door haar verguisde regelgeving tegen te houden. De wereldkampioenschappen komen echter te vroeg.