Carlos Sainz.
Volledig scherm
Carlos Sainz. © EPA

Sainz en Price pakken tweede dagzege bij Dakar Rally

Autocoureur Carlos Sainz en motorcoureur Toby Price hebben in de vijfde etappe van de Dakar Rally in Saudi-Arabië hun tweede dagzege behaald.

Sainz was de beste in zijn MINI in de 353 kilometer lange zandproef van Al-’Ula naar Ha’il. De Spanjaard, die eerder de derde rit won, verstevigde met zijn winst zijn leidende positie in het algemeen klassement. Hij eindigde in de vijfde etappe voor titelverdediger Nasser Al-Attiyah uit Qatar en de Fransman Stéphane Peterhansel. De voorsprong van Sainz in het klassement is nu 5 minuten en 59 seconden op Al-Attiyah.

Bernard ten Brinke was opnieuw de beste Nederlander. Hij finishte als twaalfde in zijn Toyota Hilux. In het algemeen klassement bezet de coureur uit Zeddam de achtste plaats met een achterstand van 1 uur en 4 minuten. Ten Brinke was de afgelopen dagen wat grieperig, maar voelde zich donderdag weer redelijk fit. “Ik heb mijn energie weer bijna terug. Alleen mijn stem laat het nog afweten”, liet hij weten. De route was mooi, maar ook zwaar vanwege de hoogteverschillen. “Het was een zeer zware dag voor de auto, maar de Hilux geeft geen krimp.”

Motoren

Bij de motoren bleef de Australische titelverdediger Price op de finish zijn achtervolgers Pablo Quintanilla uit Chili en Andrew Short uit de VS net voor. De Amerikaanse klassementsleider Ricky Brabec bleef op de vierde plaats in het spoor. Hij behield zijn eerste plaats in de tussenstand. Price, die eerder de eerste etappe won, volgt op iets meer dan 9 minuten. De Brit Sam Sunderland ging onderuit en moest de strijd staken. Hij won de Dakar Rally in 2017.

De Rus Dmitri Sotnikov won de etappe bij de trucks. Hij bleef zijn landgenoot Anton Sjibalov ruim 3 minuten voor aan de meet. Beste Nederlander was Vick Versteijnen op de zesde plaats. De Rus Andrej Karginov is de leider in het klassement.

Toby Price.
Volledig scherm
Toby Price. © AFP
Toby Price.
Volledig scherm
Toby Price. © AFP