Oppermachtige Hassan snelt ook op 1500 meter naar wereldtitel

Unieke combinatieSifan Hassan heeft op de WK atletiek in Doha haar tweede wereldtitel veroverd. De 26-jarige Nederlands soleerde met verpletterende overmacht naar goud op de 1500 meter, nadat ze zaterdag al de 10.000 meter had gewonnen. Hassan is daarmee de eerste atleet ooit, mannen en vrouwen, die op een WK deze twee afstanden wint.

Door Pim Bijl

Ze gooit haar handen in de lucht en werpt dan een blik op de klok. Haar mond valt open. Ze blijft kijken, alsof ze haar winnende tijd op de 1500 meter niet kan geloven. 3.51.95: het is een Nederlands-, Europees- én kampioenschapsrecord. Een verbetering met zo’n 2,5 seconden van haar persoonlijk record bovendien. De tijd zorgt voor een vreugdesprongetje, voordat ze zich op de baan stort.

Ze heeft de Keniaanse olympisch- en wereldkampioene Faith Kipyegon en de Ethiopische Gudaf Tsegay op secondes achterstand gezet. In een ongekende race. Na het startschot het vertrouwde beeld: Hassan achter in de groep. Daar, uit het gedrang, voelt ze zich het fijnst. Maar na 200 meter schiet ze plots naar de kop. Ze dicteert het tempo en geeft de kop niet meer af. Op 300 meter van de streep kijkt ze even achterom, daarna zet ze haar versnelling in die al haar concurrentes te machtig is. 

Tekst gaat verder onder foto‘s

Sifan Hassan snelt weg bij haar concurrentes.
Volledig scherm
Sifan Hassan snelt weg bij haar concurrentes. © AFP
Sifan Hassan wint met grote voorsprong.
Volledig scherm
Sifan Hassan wint met grote voorsprong. © AP

Tweemaal goud op één WK atletiek. Het lukte nog nooit een atleet uit Nederland. Hassan staat nu op gelijke hoogte met Dafne Schippers (goud in 2015 en 2017). En doet het in een unieke combinatie van de 10.000 meter en de 1500 meter. Deze titel zal haar nog meer waard zijn dan die van zeven dagen geleden in Doha. De 10.000 meter is de afstand die ze eigenlijk maar saai vindt, daar sukkelt ze zowat in slaap tijdens het trage begin van de race over vijfentwintig rondes. Maar de 1500 meter is haar lievelingsafstand. ,,Die vind ik écht veel leuker”, zei ze eerder dit toernooi nog maar eens voordat ze de discussie met Alberto Salazar aanging.

Lastige vragen

Na het overleg met haar coach kreeg ze groen licht: ze mocht haar hart volgen bij het kiezen van de tweede afstand. Vervolgens volgde een roerige week, want Salazar werd voor vier jaar geschorst door de USADA. De Amerikaanse antidopingautoriteit rondde een langlopend onderzoek af dat al liep toen Hassan naar zijn groep in Portland trok. Ze wist destijds van alle verdenkingen omtrent dopingovertredingen en dat zorgde nu voor lastige vragen. Hassan, die niet in het onderzoek wordt genoemd, gaf uitleg. Ze zegt dat ze schoon is en schoon wil blijven, dat Salazar zich nooit met haar medische begeleiding heeft bemoeid.

Sifan Hassan.
Volledig scherm
Sifan Hassan. © Getty Images

Tweemaal goud op één WK. En dan ook nog zo'n tijd op de 1500 meter. In de geschiedenis zijn slechts vijf vrouwen sneller geweest. Deze week in Doha schept hoge verwachtingen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Ze zal er favoriet zijn op meerdere afstanden. Maar waar gaat ze trainen, in aanloop naar dat toernooi? Het Nike Oregon Project staat onder druk na de schorsing van haar coach Alberto Salazar. Ze is haar coach kwijt, moet de ontwikkelingen afwachten, maar zal ook in gesprek met de Atletiekunie en haar management gaan om te bepalen of het handig is om bij de groep te blijven nu is bewezen dat er in het verleden is gesjoemeld.

Het is op dit moment zorg voor later. Ondanks een roerige week is Hassan de koningin van het toernooi.

  1. Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoordenaar bij rugbywedstrijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoor­de­naar bij rugbywed­strijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië. Omdat fans nog niet toegelaten zijn bij de Australische Rugby League, worden kartonnen figuren ingezet om de stadions aan te kleden. Een goed idee, ware het niet dat sommige ‘supporters’ van de situatie misbruik maakten en op die manier plots seriemoordenaar Harold Shipman op de tribune zat. Fox Sports Australia ging vervolgens nog een stapje verder en zette in een sportshow een gefotoshopt beeld van Adolf Hitler tussen de andere rugbyfans.