Mark en Geertje van Rijsselberghe, de ouders van surfer Dorian van Rijsselberghe.
Volledig scherm
PREMIUM
Mark en Geertje van Rijsselberghe, de ouders van surfer Dorian van Rijsselberghe. © Edo Kooiman

Mark en Geertje over hun ‘luie kreng’ Dorian van Rijsselberghe

Hij gaat deze week op voor een broedermoord, in de jacht op zijn derde olympische succes. Een verhaal over Dorian van Rijsselberghe, de beste windsurfer ooit, Texelaar, ‘lui kreng’ én hoe Epke Zonderland op een tompouce belandde. Verslaggeefster Lisette van der Geest ging op bezoek op Texel en sprak zijn ouders.  

Olympische tweestrijd
Ze zijn vrienden, maar tegelijk elkaars grootste rivalen. In de strijd om het ene ticket naar de Olympische Spelen van Tokio pushen de windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe elkaar tot het uiterste. Bij het WK van komende week voor de kust van de Australische badplaats Sorrento valt de beslissing. ,,Een unieke situatie”, zegt Aaron McIntosh, al jarenlang de coach van beide Nederlanders. ,,Alles gaat nu samenkomen.”

Op 24 november 1988 kwam er in Den Burg een ‘dikke baby’ ter wereld. In een voormalige plaggenhut, verbouwd tot sfeervol woonhuis in een buitengebied. Waar nu de kachel staat, op ruim een meter van de deur die te pas en vrijwel nooit te onpas door allerhande bezoek wordt geopend, werd Dorian van Rijsselberghe geboren. Moeder Geertje: ,,Acht pond.” Vader Mark: ,,Hij wilde er niet uit, dat luie kreng.”

Zes jaar later stapte Dorian voor het eerst op een surfplank in de Waddenzee, in navolging van zijn vader en vier jaar oudere broer Adriaan. Nog weer zeventien jaar later hing Dorian zijn eerste gouden olympische medaille tijdelijk aan een verwarmingsbuis in zijn ouderlijk huis – je moet ‘m ergens laten tenslotte.

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.
  2. Woods en Mickelson met American football-sterren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

    Woods en Mickelson met American foot­ball-ster­ren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

    Golfgrootheden Tiger Woods en Phil Mickelson willen deze maand opnieuw tegen elkaar uitkomen in een showwedstrijd over achttien holes. Het gaat deze keer om een lucratief liefdadigheidsduel om het leed voor het Amerikaanse publiek tijdens de coronacrisis ietwat te verzachten. De tweede editie van ‘The Match’ krijgt, als het goed is, met twee grote namen uit het American football een extra dimensie.