Volledig scherm
© Getty Images

Karginov uit Dakar Rally gezet na aanrijden toeschouwer

De organisatie van de Dakar Rally heeft de Russische vrachtwagenrijder Andrej Karginov uit de wedstrijd gezet. Karginov, winnaar van twee etappes bij de truckers en de nummer twee in het klassement, heeft in de vijfde etappe een toeschouwer aangereden is daarna niet gestopt om zich te bekommeren om de gewonde man.

De Rus reed na 279 kilometer in de ruim 500 kilometer lange woestijnproef door Peru in de duinen op een groepje toeschouwers in. De meesten konden nog net op tijd wegspringen, maar een 60-jarige man uit Zuid-Afrika was te laat. De Rus reed met zijn robuuste Kamaz-truck over het been van de man, die zijn heup brak. Deelnemers zijn volgens de organisatie verplicht te stoppen als een toeschouwer is aangereden, maar Karginov raasde op volle snelheid verder in het zand en zou als vierde finishen in de etappe.


Het slachtoffer kreeg later hulp van de medische dienst van de rally en werd per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Arequipa.

De Dakar-organisatie liet in officiële verklaring wel weten dat de betrokken toeschouwers buiten de beveiligde zone voor het publiek stonden. Ze drukte de toeschouwers op het hart om de rally alleen vanuit de speciaal aangewezen vakken voor toeschouwers te aanschouwen.

Karginov (43) won de Dakar Rally in 2014. Hij deed voor de zevende keer mee in het team van Kamaz, dat de laatste jaren de Dakar Rally domineert. Teambaas Vladimir Tsjagin van Kamaz, zelf veelvuldig winnaar van de beruchte rally, vond de uitsluiting een zware straf. ,,Vijf toeschouwers stonden precies op het spoor dat Andrej volgde. Vier wisten tijdig weg te springen, maar de vijfde kwam met zijn been onder het achterwiel van de truck. Andrej zag dit allemaal niet; hij reed omhoog en dan is alles wat je ziet je windscherm en de top van het duin'', aldus de Rus.