Volledig scherm
© Henk Seppen

Honkballers na 20 jaar weer de beste op WPT

De Nederlandse honkballers hebben voor het eerst in 20 jaar het World Port Tournament gewonnen. De ploeg van bondscoach Evert-Jan ‘t Hoen was in de finale in Rotterdam te sterk voor Japan: 3-2. Oranje keek na vier innings tegen een achterstand van 2-0 aan, maar trok de wedstrijd daarna alsnog naar zich toe.

De startende pitcher Rob Cordemans, die er in 1999 ook al bij was toen de honkballers het toernooi in eigen land voor het laatst wonnen, moest in de eerste en vierde inning een Japans punt toestaan. De 44-jarige Schiedammer maakte daarna op de heuvel plaats voor Diegomar Markwell, die de Aziatische slagploeg wel in bedwang wist te houden.

Sharlon Schoop was de grote man bij de honkballers van het koninkrijksteam. De 32-jarige honkballer van Curaçao sloeg in de vijfde inning Stijn van der Meer en Dudley Leonora binnen. In de zevende inning kon Dwayne Kemp na een klap van Schoop het winnende punt binnenlopen.

Na vijf keer als tweede te zijn geëindigd (in 2001, 2003, 2009, 2013 en 2015) pakten de honkballers eindelijk weer eens de eindzege in het stadion van Neptunus. Het leidde tot grote feestvreugde op het veld. Enkele dagen eerder zag het er namelijk niet naar uit dat Oranje de finale zou halen, na nederlagen tegen de Verenigde Staten en Curaçao. Dankzij drie zeges op rij bereikten de honkballers alsnog de eindstrijd.

De ploeg van ‘t Hoen gaat zich nu opmaken voor het EK van 7 tot en met 15 september in Duitsland. De beste vijf landen daar plaatsen zich voor het olympisch kwalificatietoernooi, dat aansluitend aan het EK in Italië wordt gehouden. De winnaar van het OKT kwalificeert zich voor Tokio 2020.