Volledig scherm
IJsland, één van de sensaties van het afgelopen EK © REUTERS

Helpt teamspirit IJslandse voetballers de Nederlandse handballers naar WK?

De Oranje handballers krijgen vanavond een unieke kans om voor het eerst sinds 1961 het WK te bereiken. In Kristianstad is een gelijkspel of een zege tegen Zweden genoeg voor een ticket, al zal dat een helse klus worden. Het brein achter dit onverwachtse succes is bondscoach Erlingur Richardsson, een goede vriend van de bondscoach van de IJslandse voetballers (Heimir Hallgrímsson).

Quote

We hebben van elkaar geleerd, bijvoor­beeld over de rol van psycholo­gie in de sport.

Erlingur Richardsson

IJslanders Richardsson en Hallgrímsson komen van hetzelfde piepkleine eiland, Vestmannaeyjar. De Nederlandse handbalcoach was directeur van een basisschool; de IJslandse voetbaltrainer tandarts. IJsland verraste op het EK in 2016 door het als debutant tot de kwartfinale te schoppen. Nu hoopt Hallgrímsson vanaf zaterdag weer zulke hoge ogen te gooien op het WK, waar IJsland – met evenveel inwoners als de stad Utrecht – eveneens debuteert. Hoe mooi zou het zijn als ook de Nederlandse handballers stunten en voor het eerst sinds 1961 op het WK zouden komen?

Met twee mannen uit het de pittoreske, gelijknamige stad Vestmannaeyjar als spil achter het succes. ,,Sport is populair op ons eiland", zei Richardsson vorige week op een persdag in Waalwijk. ,,Ik heb mijn collega al een halfjaar niet gezien. Maar we hebben van elkaar geleerd, bijvoorbeeld over de rol van psychologie in de sport. Net als hij hamer ook ik op de eenheid van een team. Samen sta je sterk. Zo hebben we op IJsland sportsucces.”

Volledig scherm
Erlingur Richardsson © HSF/Henk Seppen

Maar helpt deze IJslandse spirit ook de Nederlandse handballers naar het WK 2019 in Denemarken en Duitsland? De eerste stappen zijn gezet. De eerste play-offwedstrijd tegen grootmacht Zweden werd zaterdag verrassend gewonnen (25-24). Maar Oranje zal vanavond om 19.15 uur sterk voor de dag moeten komen in het handbalgekke Zweden. Keeper Gerrie Eijlers (38) zei zondag dat er nog wel een video zal worden ingestart, wijzend op de eindeloze video-analyses van Richardsson. Wellicht doet de bondscoach er goed aan een opname van de IJslandse voetballers op het EK van 2016 uit te kiezen.

De wedstrijd Zweden - Oranje is vanavond live te zien op Ziggo Sport.

Bekijk hier de samenvatting van Oranje-Zweden:

Volledig scherm
De Nederlandse handballers na de zege op Zweden (25-24) © HSF/Henk Seppen