Hassan scherpt Europees record op de 5000 meter aan

videoHet wereldrecord op de 5000 meter was te hoog gegrepen voor Sifan Hassan bij de Diamond League in Londen. De Nederlandse atlete wist ook de wedstrijd niet te winnen en passeerde de meet als derde. Haar tijd van 14.22,12 was wel een verbetering van haar Europees record.

Hassan was in Londen aangekondigd als de topattractie. Ze liep eerder deze maand in Monaco een wereldrecord op de Engelse mijl (4.12,33) en scherpte eind juni in Eugene met de vierde tijd ooit gelopen het Europees record op de 3000 meter aan (8.18,49).

Hassan liep vorig jaar in Rabat een Europees record op de 5000 meter van 14.22,34. Het lukte haar in Londen enkele tienden van die toptijd af te snoepen, maar de eigenzinnige atlete had vast op meer gehoopt. Hassan trok in de race na 3600 meter door en schroefde het tempo op, maar in de slotfase verkrampte ze en zag ze twee Keniaanse atletes voorbijkomen. Hellen Obiri won in 14.20,36, Agnes Tirop werd tweede in 14.20,68. Het wereldrecord van de Ethiopische Tirunesh Dibaba uit 2008 (14.11,15) bleef buiten bereik.

Hassan vertelde na de race dat ze nog vermoeidheid voelde van de mijl in Monaco. “Ik ging zo hard als ik kon, maar ik ben nog steeds moe, zowel lichamelijk als geestelijk. Toch loop ik een persoonlijk record en daar ben ik wel blij mee. Het is nu zaak dat ik ga uitrusten en aan mijn uithoudingsvermogen ga werken om goed voorbereid aan de start te komen van de WK in Doha.”

Voor die titelstrijd dit najaar in de hoofdstad van Qatar heeft ze zich geplaatst op drie afstanden: 1500, 5000 en 10.000 meter. Ze loopt in principe de twee langste afstanden.

Volledig scherm
Sifan Hassan. © Getty Images
  1. Belg Mbenga treurt om dood Bryant: ‘Ik ben meer dan een vriend verloren’

    Belg Mbenga treurt om dood Bryant: ‘Ik ben meer dan een vriend verloren’

    Didier Mbenga, de Congolese Belg die twee seizoenen bij Kobe Bryant en de LA Lakers speelde is geshockeerd door het overlijden van de wereldster. ,,Ik ben in shock. Ik heb eigenlijk niet veel moed om te praten, maar ik doe een inspanning”, liet hij telefonisch optekenen bij RTBF. Mbenga speelde tussen 2008 en 2010 bij de LA Lakers en werd in die twee jaar twee keer kampioen: ,,Hij was een enorm harde werker, ik ken niemand zoals hij.”